Joan Armatrading - Live at the Royal Albert Hall

Joan Armatrading – Live At The Royal Albert Hall

Formaat : 2-CD / DVD
Label : Hypertension
Release : November 2010
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst : Frank van Engelen

Joan Armatrading werd in west Indie geboren op 9 December 1950.
Op zeven jarige leeftijd verhuisde zij naar Engeland, waar ze inmiddels echt een icoon is.
De eerste muzikale stappen werden gezet zijn eigenlijk doordat er een piano in huize Armatrading stond van haar moeder. vader had een gitaar, maar dat was verboden gebied, en dus kocht Joan er voor weinig geld zelf eentje. Ze leerde het een en ander hier op, en met 14 jarige leeftijd schreef ze al eigen nummers, en ja dan volgt er een regen van bewondering voor haar dingen , die zich dan vorm geven ion platina en gouden albums en allerlei nominaties. Naast de muziek rent deze dame ook nog eens een marathon, en zet zich in voor allerlei goede doelen. De muziek is echter waar het altijd om heef gedraaid bij Joan, en dat heeft alleen maar heel veel respect altijd op geleverd.

In De jaren Zeventig-Tachtig maakte deze dame al de nodige albums, met daarbij ook nog eens de nodige hits, waarin je elke keer wel de aspecten kon horen hoe met name vrouwen in het leven stonden toen der tijd. Nummers als I Am Lucky, Rosy, Drop The Pilot, maar ook The Weakness In Me, en All The way From America spreken boekdelen wat dat betreft. Eigenlijk heeft zij een hele schare van zangeressen los gemaakt als Tracy Chapman bijvoorbeeld, waarin vooral de boodschap een belangrijke rol speelde.

Ja, de muzikale Melting Pot bestond toen uit wat Funky, Jazzy en poppy songs, met wat mooie ballades. De teksten waren en zijn in de nummers nog steeds het belangrijkste, hoe goed haar begeleiding van band en haar eigen spel dan ook is,
Dat deze dame veel meer kan blijkt uit de volgende albums, en ook uit de laatste 2, die een Joan laten zien, die vooral de gitaar laat spreken, en dat doet ze zelf dus, en zeer goed. Dan De stijl is zo waar nog breder geworden, en bevat nu ook Blues en Reggae elementen. Dit staat allemaal in dienst van de nummers, en er is vooral erg goed over na gedacht, want Joan doet alles zelf arrangeren, en heel veel instrumenten ook nog.
Kortom alleen maar bewondering voor deze kanjer, en het is niet voor niets een groot voorbeeld van menige songwriter, waaronder ik ook.

Dit nieuwe album Live At The Royal Albert Hall is een document optima forma, want je krijgt het hel concert in 2 cd’s op je bord, maar ook nog eens de DVD dus. Het bevat een aaneenschakeling van over het algemeen wat nieuwere nummers van haar album Into The BLues en This Charming Life, maar natuurlijk ook haar juweeltjes.
Ja, en dan de sfeer is zo vreselijk goed, eigenlijk wat we altijd al van haar gewend zijn, intensief, vrolijk, begaan, stevig, en oh zo intiem ook.
Dat het concert in de Albert Hall gegeven wordt is dan helemaal nog een uniek gegeven, en de entourage is daarom dan ook zeer sfeervol.
De band die deze dame begeleidt is in een woord subliem, en gaat werkelijk alle kanten uiit. Veel Jazzy elementen, die vooral uiterst vakkundig klinken allemaal. De stem van Joan klinkt door leef der dan ooit, maar ook af en toe niet helemaal op de toon, en dat komt omdat intimiteit en gevoel dan boekdelen spreken.
Ook het gitaar werk van Armatrading is zeer smaakvol en af en toe flink heftig, dus als je denkt dat deze dame je in slaap laat sukkelen, Think Again.

Op de dvd staan ook nog wat extra’s dus waaronder een live versie van Best Dress on, wat er erg leuk uit ziet qua participatie met het publiek.
Dan de nummers zijn stuk voor stuk er goed, en gevarieerd, en dus vooral wel veel bvan de nieuwe albums. Toch krijgen de uitvoeringen weer een speciale tint mee zoals alleen dezedame dat ook kan. Nummers als Into the BLues, Tall IN The saddle, en Heading back To New York Citty knallen uit de schijfjes.

Mijn parels zijn echter toch de prachtige ballades als The Weakness In Me, die nog breekbaarder gezongen worden, Ook Willow is een enorm hoogtepunt als je het mij vraagt, en intiem contact met het publiek waar je de rillingen van krijgt. en uiteraard Love And Affection,
De klappers Me Myself I staan als een huis, evenals uitsmijter Drop The Pilot.
Genoeg gezegd lijkt me, en meteen je liefste mensen verassen met deze waanzinnige set voor de kerst of zo, of gewoon omdat je iemand lief vind. Reken maar dat hij of zij je dankbaar zal blijven. Zoals ze zelf al zegt in een van haar dierbaarste nummers, Love And Affection.

OH mijn hemel, wat is dit goed, effe slikken nu

Tracks

CD 1
1. Show Some Emotion
2. Something’s Gotta Blow
3. All The Way From America
4. Two Tears
5. Cry
6. Promises
7. Into The Blues
8. A Woman In Love
9. Love Love Love
10. Love And Affection

CD 2
1. Tall In The Saddle
2. My Baby’s Gone
3. This Charming Life
4. The Weakness In Me
5. Best Dress On
6. Heading Back To New York City
7. You Rope You Tie Me
8. Call Me Names
9. Me Myself I
10. Willow
11. Drop The Pilot

DVD
– All tracks of CD 1 & 2
– This Charming Life video
– Best Dress On video

Website : www.joanarmatrading.com


Ook op Blues Magazine ...