jo harman

Jo Harman – Dirt On My Tongue
Format: CD/ Label: Danger In Sound
Releasedatum: Maart 2013
Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Tekst: Eric Campfens

Na het beluisteren van haar EP “Worthy Of Love” was ik al zeer onder de indruk van Jo Harman en ik verwachtte al veel van haar te zullen gaan horen. En nu ligt haar eerste complete album in de winkels en ik kan alleen maar bevestigen wat ik al eerder heb geschreven, namelijk dat Jo een groot talent is. Dat bewijst zij met dit album eens te meer.

Na het album enkele malen beluisterd te hebben gaan steeds meer kleine dingen in de songs opvallen en gaan ze meer en meer spreken. Dat is al duidelijk met de eerste song “I Shall Not Be Moved“, dat rustig begint met alleen zang en piano, terwijl halverwege steeds meer instrumenten invallen, samen naar een gospelachtige climax werken en zachtjes als een zucht afsluit. “Worthy Of Love” kennen we al van haar EP en is net zo intens al de eerste song en dat geldt voor “(This Is My) Amnesty” ook. In het vlotte “Hearstring” laat ze horen dat ze ook kan rocken en haar stem heeft dan ook de bijpassende rauwheid. Heel vlot wisselt ze naar het countryachtige “I Don’t Live Here Anymore“. “Sweet Man Moses” begint ingetogen, maar bijgestaan door een prima band, die nog extra door een blazerssectie wordt versterkt, werkt Jo zich met haar geweldige stem naar een prachtig hoogtepunt.

Weer stevig rockend gaat het er aan toe in “Underneath The River“, terwijl de tekst van het rustige “Fragile“, waar zij alleen wordt begeleid door de piano, tot nadenken stemt. Vooral het stuk dat alleen Jo’s stem te horen is trekt de aandacht. In “Cold Heart“, dat ook al op de EP stond, laat zij haar lenige stem nog eens horen, waarmee zij in staat is de song in een fantastische climax te laten eindigen. In “Better Woman gaat het tempo weer omhoog en als je denkt dat de song is afgelopen wordt de draad weer opgepakt en er volgt nog een bijna drie minuten durend instrumentaal einde. Met de rustig en soulvol gezongen ballade “What You Did For Me” wordt dit uitstekende debuutalbum afgesloten.

Conclusie: De eerder genoemde EP lichtte al een tipje van de sluier op, maar na het beluisteren van dit debuutalbum ben ik een fan geworden van Jo Harman.

http://joharman.com/


Ook op Blues Magazine ...