Jo Harman - Live at Hideaway (album-cover)

JO HARMAN’S EERSTE LIVE-ALBUM NU OP VINYL

Tekst: Harry Pater

Het was 2013 toen de muziekwereld kennismaakte met de sindsdien zeer geprezen Britse zangeres Jo Harman middels haar debuutalbum Dirt On My Tongue en een flink aantal succesvolle concerten op festivals en in poppodia.
Maar wat we toen niet wisten, Jo Harman & Company hadden al heel wat optredens in het Verenigd Koninkrijk gedaan en dat ze in 2011 al een live-album op cd had uitgebracht, in eigen beheer, dat voornamelijk bij optredens werd verkocht. Live At Hideaway was de titel van dit album, waarop acht songs staan, opgenomen in de toen pas geopende Hideaway Jazzclub in Streatham, Londen.

Inmiddels was er kort na haar debuutalbum ook een prachtig live-album verschenen met de BBC opnamen van haar optreden in de beroemde Royal Albert Hall in Londen (de hoesfoto was gemaakt door ‘onze’ Marco van Rooijen). Sindsdien zijn er verschillende mini-albums en EP’s uitgebracht, vaak met live-opnamen en demo’s, voornamelijk in beperkte oplage verspreid onder haar geselecteerde (Facebook)fans.

Jo Harman kon vanwege corona èn de geboorte van haar dochtertje in 2020 niet optreden en haar manager Mark Ede was druk met een verhuizing voor te bereiden. Daardoor kwam hij op allerlei onverwachte plekken live-opnamen van Jo tegen, die hij gewoon vergeten was. Uiteindelijk werd besloten om het al lang niet meer verkrijgbare live-album opnieuw uit te brengen èn dat ter gelegenheid van het tienjarig bestaan uit te breiden met een extra cd met ook acht live opgenomen songs. Daarnaast werd besloten, omdat er veel vraag naar was, het album ook op vinyl uit te brengen.

De openingstrack op de tweede cd is Them Changes, dat (duidelijk te horen aan de aankondiging) werd opgenomen op het Parkpop festival in Den Haag. Waar de rest van de songs is opgenomen is niet meer te achterhalen volgens Mark, wel dat ze allemaal uit dezelfde periode stammen als het originele Kive At Hideaway album, dus rond 2010-2012 en opgenomen in Britse zalen en festivals.

Zowel voor het tien jaar oude Live At Hideaway als voor de extra cd geldt dat het repertoire voor een groot deel bestaat uit covers, zoals Summerbreeze, Move Over, I Can’t Stand The Rain, With A Little Help From My Friends en Feelin’ Alright èn een aantal door Jo Harman zelf en samen met anderen geschreven songs, zoals Through The Night, Heartstring, Sweet Man Moses, Better Woman, Seasick Lover, Cold Hearts en Underneath The River. Dit dubbelalbum bewijst eens te meer dat Jo Harman & Company een geweldige live band is met een echt uniek eigen geluid. Ondergetekende heeft meerdere optredens van Jo Harman bijgewoond, zowel met band, solo of met enkele muzikanten. Altijd weet ze het publiek te verbluffen!

Hopelijk hoeven we niet lang te wachten tot haar tweede studioalbum verschijnt; het duurt nog maar twee jaar voordat haar eerste tien jaar oud is!

Jo Harman and Company – Live At Hideaway 10th Anniversary
2-CD Edition / Vinyl album / combo (beide) zijn te bestellen op https://joharman.com/product/live-at-hideaway/
Verzendkosten £ 4.50
Het vinylalbum verschijnt op dinsdag 3 augustus a.s.


Ook op Blues Magazine ...