jj-grey-this-river

JJ Grey & Mofro – This River
Format: CD + LP /Label: Alligator Records
Releasedatum: 16 April 2013
Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Tekst: Nineke Loedeman

Eindelijk, na de live cd/dvd Brighter Days (2011) ligt er weer een nieuw studio album, This River: het zevende album van JJ Grey & Mofro. Tien gloednieuwe songs, op één na allemaal geschreven door JJ zelf. En hij neemt, zoals gewoonlijk, de credits voor de productie. Overigens tezamen met Dan Prothero, met wie hij al lang samenwerkt en met wie hij al zijn albums heeft geproduceerd. Voor dit album ging JJ met zijn zeskoppige band de studio in, en nam de meeste tracks live op. Dit om zo dicht mogelijk bij de dynamiek van een live optreden te blijven. En dat is te horen.

Het album begint goed met de funky, stomende opener Your Lady, She’s Shady, met verrassende backgroundvocals, sterke saxsolo en flitsende mondharmonica. Evenals de groovende soul song Florabama, maken deze nummers je blij en opgewekt en is het nauwelijks mogelijk om stil te blijven zitten of staan. Een pittig tempo, lekker ritme en veel heen en weer getetter van trompet en sax. Op Florabama indrukwekkende vocals, en veel pielerig gitaarwerk. Het geheel wordt afgemaakt met de lichtelijk kreunende stem van JJ. Het nummer doet me in de verte wat aan het vroege werk van Prince denken, en daar is wat mij betreft helemaal niets mis mee…

Rocksong 99 Shades Of Grey is echt zo’n typisch JJ liedje, een vet swingende blazerssectie, en warm gezongen met zijn sexy, ruige stem. Hij bezingt het moment dat hij in de veronderstelling verkeerde gek te zijn geworden, vanwege wat behoorlijk rare gedachtenkronkels. Na zich dit te hebben gerealiseerd, schreef hij met dit liedje zijn angst grotendeels van zich af. Todd Smallie is hier op zijn best met een pompende baslijn, maar ook Anthony Farrell laat hier lekker scheurend orgelwerk horen..

Natuurlijk ontbreekt er nooit een slowsong op een album van JJ Grey, dus ook nu niet. The Ballad Of Larry Webb, een indrukwekkend mooi nummer geschreven over een inwoner van het dorp waar JJ opgroeide, opent met een werkelijk prachtig stuk slidegitaar, perfect ondersteund door het trompetspel van Dennis. Hoezo weer kippenvelmoment…
Om daarna wakker geschud te worden met Harp & Drums, de titel zegt het al…een frisky, gruizige, door de harpmicrofoon gezongen, rapachtige song. De strakke ritmesectie, de pompende bas, worden aangevuld door de vele instrumentale solo’s. Hoewel een simpele tekst, “You know what I’m talking about”, is dit een nummer wat lang in je hoofd blijft doordartelen. Uitleg overbodig.

Titelsong This River, een eenvoudig maar indringend gezongen nummer over de wanhoop van iemand die de zin van het leven niet meer inziet, en zich afvraagt hoe het zover is gekomen. Dit emotionele nummer is een prachtige afsluiter.

Wat een veelzijdig album heeft JJ Grey & Mofro hier weer afgeleverd, vernieuwend, verfrissend en o zo doordrongen van die funk, soul, jazz, R & B en swamp-groove. Met alweer fenomenaal blazerswerk, een sterke gedegen ritmesectie en fonkelend orgelspel. Stuk voor stuk weer juweeltjes van songs, geschreven door singer/songwriter maar vooral meesterverteller JJ Grey. Een aantal van zijn teksten verwoorden de problemen die we onszelf soms aandoen, hoe we onszelf soms voorbijlopen en waarbij we dan zelf tot onze grootste vijand kunnen worden. Alles draait om keuzes maken, aldus JJ.

Dit album gaat nergens vervelen en bevat weer alle componenten voor het luidkeels meezingen van de nummers, zowel als je het album beluistert of nog beter, als je voor het podium staat tijdens een optreden. Want dit is echt een band die je niet alleen moet horen, maar zeker ook moet zien. Het is een opwindende ervaring om deze mannen compleet uit hun dak te zien gaan en hun tomeloze energie het publiek in te zien slingeren. JJ Grey is een indrukwekkende podiumpersoonlijkheid, die een steeds groter publiek, jong en oud, aanspreekt.

En guess what: deze zomer zijn ze in Europa op diverse festivals!!! Zie de data onderaan en kijk in onze agenda…

1. Your Lady, She’s Shady
2. Somebody Else
3. Tame A Wild One
4. 99 Shades Of Crazy
5. The Ballad Of Larry Webb
6. Florabama
7. Standing On The Edge
8. Write A Letter
9. Harp & Drums
10. This River

Europatour:

16 Mei – Worpswede, Duitsland – Worswede Music Hall
17 Mei – Dortmund, Duitsland – FZW
18 Mei – Schoppingen, Duitsland – Grolsch Blues Festival
19 Mei – Raalte – Ribs & Blues 
20 Mei – Aschaffenburg, Duitsland – Colos-Saal
13 Juli – Weert – Bospop Festival

JJ Grey – Zang, Gitaar, Harmonica, Tambourine, Basgitaar
Andrew Trube – Gitaar, Lap Steel Gitaar, Akoustische Gitaar
Anthony Farrell – Orgel, Piano, Clavinet, Elektrische gitaar
Todd Smallie – Basgitaar
Anthony Cole – Drums, Orgel
Art Edmaiston – Tenor – en Bariton Saxofoon
Dennis Marion – Trompet

http://www.jjgrey.com/


Ook op Blues Magazine ...