JJ Appleton Jason Ricci

JJ Appleton and Jason Ricci – Dirty Memory
Format: CD / Label: Old Boy Network
Release: 2015

Tekst: Frank Schatorjé

JJ Appleton is een New Yorker, singer-songwriter in de traditie van Keb’Mo en wordt in de Washington Post beschreven als “a songwriter with a pop-rock sound but with considerably more edgy energy, adding figurative lightning to the stormy night”. Zijn vijfde album is een samenwerking met Jason Ricci, mondharmonica virtuoos die al een rumoerig leven achter zich laat. Gezondheidsproblemen, mentale overbelasting, contacten met de verkeerde mensen, drugs en justitiële problemen zijn in zijn nog jonge leven zijn deel. Op het podium is JJ Appleton en Jason Ricci een samensmelting van energie. Energie die de cd ‘Dirty Memory’ ook volledig uitstraalt. Een album met een gepassioneerde bluesfeeling, alleen al door de opening, waarin de slide van JJ en het hierop volgende harmonica spel van Ricci laat horen waar ‘Dirty Memory’ voor staat. De sfeer van het album is het beste te omschrijven als het “nieuwe album van Brownie McGee & Sonny Terry”. De speelvreugde stoomt er van af. Een met hart en ziel gespeelde cover van de Blind Willie Johnson klassieker Nobody’s Fauld But Mine, en een Stones klassieker ‘Black Limousine’ van het Tattoo You album uit 1981. Een track die volgens Ronnie Wood enkele licks van Hop Wilson(1927-1975) in zich heeft.
De songwriter kant van JJ Appleton komt naar voren in New Man en Just Enough, maar heeft altijd een blues-vibe over zijn composities heen. Ricci onderscheid zich in alle nummers van een gevarieerde mondharmonica stijl. In Jason Solo zit een muzikaal cv opgesloten en laat hij alles horen wat hij kan, scherper en “smeriger” kun je je niet presenteren! Geen wonder dat veel muzikanten hem graag als gast erbij hebben zoals b.v. Johnny Winter op zijn laatste album “In Step”. Onlangs mocht hij meedoen toen Paul Butterfield’s Bluesband opgenomen werd in de Rock & Roll Hall of Fame.
Ricci’s droom is nog om een samenwerking aan te gaan met Joe Bonamassa, gezien de kwaliteiten die hij toont zal dit er wel een keer van komen, ik verheug me er in ieder geval op. Dit album zit wel snor met de Delta Blues van Come on Over, Come On By en de Swamp Blues van Demon Lover. De Amerikaanse Rock & Roller, Gary US Bonds wordt gecoverd in Ain’t No Use, een nummer dat Bonds oorspronkelijk schreef voor ZZ Hill. Een gepassioneerd akoestisch bluesalbum wat zowel de songwriterkant van Appleton laat zien als het hoogstaande harmonicaspel van Jason Ricci, een aanrader voor je platenkast!

"Dirty Memory" JJ Appleton and Jason Ricci

Tracks:
01. Leaning Blues
02. Nobody’s Fault But Mine
03. Can’t Believe It’s This Good
04. New Man
05. Jason Solo
06. Just Enough
07. At The Wheel Again
08. Black Limousine
09. Demon Lover
10. Ain’t No Use
11. Come On Over, Come On By

Website: JJ Appleton & Jason Ricci

"Can't Believe It's This Good" JJ APPLETON & JASON RICCI - NYC 9/29/15

 

 


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.