Jimi-Hendrix-Freedom-Atlanta-Pop-Festival-1024x1024

JIMI HENDRIX EXPERIENCE – Electric Church (Atlanta Pop Festival july 4, 1970)
Format: 2-CD-2-LP-DVD/Label: Sony Music
Releasedatum: 28 augustus 2015

Tekst: Stan van der Lugt

Het optreden van Jimi Hendrix op het Atlanta Pop Festival werd in 1991 op cd uitgebracht door Warner Bros als onderdeel van de inmiddels vervallen Stages boxset. Er is nogal wat aan te merken op deze uitgave. Het geluid is matig, het concert is incompleet en de originele setlist is door elkaar gehusseld. We zijn nu 24 jaar verder en eindelijk komt er een fatsoenlijke uitgave op de markt.
Sony Music brengt nu vrijwel het volledige concert uit op dubbel cd (Land Of The Nieuw Rising Sun ontbreekt). Daarbij is het geluid geoptimaliseerd en wordt het optreden in de juiste volgorde gepresenteerd. Dat is allemaal goed nieuws voor de fans maar er is meer goed nieuws te melden. Het optreden werd destijds gefilmd en na restauratie van de beelden is er nu een dvd verschenen met 13 songs van het optreden.

Van de grote festivals heeft het optreden van Hendrix op Woodstock mythische proporties gekregen en is het optreden op Atlanta Pop onderbelicht gebleven. Ten onrechte. Op Woodstock had Hendrix zeker een aantal briljante momenten maar in zijn geheel is dat optreden onevenwichtig.
Echter op Atlanta was een geïnspireerde Hendrix in absolute bloedvorm, geholpen door het sterke ritme tandem van Billy Cox en Mitch Mitchell. En met 4 nieuwe songs ( o.a. Room Full Of Mirrors en Freedom) in de setlist had Hendrix blijkbaar genoeg zelfvertrouwen om het publiek kennis te laten maken met de eerste contouren van een nieuw te verschijnen plaat. Deze songs zouden postuum verschijnen maar dat is weer een ander verhaal.
Er wordt nog wel eens beweerd dat het niveau van Hendrix’s gitaarspel in het laatste jaar van zijn leven tanende was. Deze dubbele uitgave van het optreden 3 maanden voor zijn dood bewijst het tegendeel.
Voor de fans is de aankoop van de cd of dvd verplichte kost. Schaf je de dvd aan dan mis je o.a. de heerlijk slepende versie van Hear My Train A Comin’ Echter de kopers van de 2cd set missen de dvd met de fantastische nachtelijke beelden van Hendrix en zijn kompanen.
Aan de liefhebbers van het ouderwetse plaatwerk is ook nog gedacht. Al dit moois is ook op vinyl te krijgen.

Tracks:
CD 1
01. Fire
02. Lover Man (niet op dvd)
03. Spanish Castle Magic
04. Red House
05 . Room Full Of Mirrors
06. Hear My Train A Comin’ (niet op dvd)
07 . Message To Love (niet op dvd)

CD 2
01. All Along The Watchtower
02. Freedom
03. Foxy Lady
04. Purple Haze
05. Hey Joe
06. Voodoo Child (Slight Return)
07. Stone Free
08. Star Spangled Banner
09. Straight Ahead

Website: Jimi Hendrix


Ook op Blues Magazine ...