Foto Recensie: Jimi Hendrix – Both Sides Of The Sky

Jimi Hendrix – Both Sides Of The Sky
Format: CD – 2LP – Digital / Label: Sony – The Legacy of Music
Releasedatum: 9 maart 2018

Tekst: Danny van den Deijssel

Jimi Hendrix hoeft eigenlijk geen introductie meer. De man die bij leven slechts drie studio albums,  drie live albums en één verzamelaar uitbracht was met dit oeuvre bij leven al legendarisch en een van de gitaristen met grote invloed op de rock- en bluesmuziek. Na zijn dood zijn er vele platen uitgebracht met niet eerder verschenen werk of compilaties. Een snelle optelsom van Wikipedia levert alleen al vierenzestig stuks op.

De vraag is dan dus gelijk of deze laatste uitgave, ‘Both Sides Of The Sky’ nog iets toe kan voegen. Jazeker, hoe klein misschien ook, maar voor de fans voegt dit album zeker iets toe. Er staan vier niet eerder (via de officiële kanalen) verschenen tracks op dit schijfje, aangevuld met nummers die in andere uitvoeringen wel al eerder verkrijgbaar waren. ‘Both Sides Of The Sky’ is onderdeel van een trilogie met niet eerder uitgebrachte nummers of uitvoeringen. Samen met de andere delen (‘Valleys Of Neptune’ uit 2010 en ‘People, Hell & Angels’ uit 2013) zouden deze drie albums de laatste verzameling van niet eerder verschenen en significante studieopnames moeten bevatten. Daarmee wekken ze de indruk dat de archieven nu echt volledig opgeruimd zijn en er echt niks meer over is. We zullen het gaan zien.

Het eerste nummer op de plaat, Mannish Boy, is tevens de eerste opnamesessie die Jimi opnam met Billy Cox en Buddy Miles. Zij zouden bekend worden als de Band of Gypsys. Dit nummer van Muddy Waters verscheen eerder in een iets andere uitvoering op het album ‘Blues’. Met name het middenstuk van het nummer wijkt af van de eerdere versie en deze uitvoering valt bij mij toch iets beter in de smaak.

Lover Man is zeker geen onbekend nummer. Het verscheen reeds op elf live albums waaronder zeker een aantal legendarische optredens zitten. Ook in studio uitvoering verscheen het al eerder en zelfs in de genoemde trilogie. De versie op Valleys verschilt heel erg van deze en voegde wat mij betreft meer toe dan deze versie. Als je beide versies naast elkaar legt, lijkt dit meer op een voorlopige eindversie die erg lijkt op de live-uitvoeringen die er zijn. Daardoor geven ze wel weer een interessante blik in de keuken van Hendrix. Je kan zien dat er veel geschaafd werd tot Jimi tevreden was, perfectionistisch als hij was. Leuke gimmick in deze versie is de ode aan Batman, een persoonlijke favoriet van de band.

Hear My Train A Comin’ behoeft denk ik geen introductie. Dit nummer was bijna vaste prik op de setlist. Deze studioversie stamt uit april ’69 en is opgenomen met Mitchell en Redding. Blijkbaar was Jimi niet tevreden over de versie van twee dagen eerder die op ‘Valleys Of Neptune’ te vinden is met dezelfde ritmesectie. De nummers verschillen vooral in het sologedeelte van het nummer. Op deze versie gebruikt hij meer feedback en sustain.

Stepping Stone is een lekker uptempo nummer opgenomen met Miles en Cox en verscheen in studioversie al eerder op o.a. ‘First Rays Of The New Rising Sun’. Bij deze track valt vooral het snelle tempo op, alsof ze nog even snel iets op moesten nemen. Dit verklaart wellicht ook het feit dat Cox zijn partij een paar dagen later pas opnam.

Hierna volgt dan het eerste “echte” nieuwe nummer, $20 Fine. Dit nummer is voor zover ik kan terugvinden niet eerder uitgebracht in welke vorm dan ook. Het is geschreven door Stephen Stills die hier zowel de vocals als het orgel voor zijn rekening heeft genomen. Door de kenmerkende sound van Stills denk je niet direct aan een Hendrix-track. In dezelfde opnamesessie nemen de heren ook het nummer Woodstock van Joni Mitchell op, wat verderop op het album is terug te vinden. Je moet hierbij goed luisteren want Hendrix speelt op dit nummer geen gitaar maar bas. Stills speelt ook hier orgel en dat maakt het alles bij elkaar op zijn minst een interessante uitvoering. Niks mis mee.

Power Of Soul is een interessant nummer omdat dit allereerst de meer groovy kant van Hendrix laat horen. Het  nummer is al eerder opgenomen in ‘Crash Landing’ en ‘South Saturn Delta’, die beiden van dezelfde mastertape afkomstig zijn. De versie op Both Side zou uiteindelijk de meest complete opname zijn gemixt door Hendrix en Eddie Kramer in augustus 1970.
Er verscheen ooit al eens een langere uitvoering op de compilatie ‘Morning Symphony Ideas’ uit 2000. De versie die we nu horen is een stuk korter, maar laat een mooi stukje instrumentaal horen. Het nummer kenmerkt zich vooral door de ´cleane´ gitaarsound. Het nummer heeft wat weg van  de versie van Villanova Junction Blues zoals te vinden op ‘People, Hell  & Angels’.

Dan is het de beurt aan de volgende ´debutant´: Things I Used To Do. We horen Johnny Winter op slidegitaar. Jimi weet op een hele mooie manier het nummer van Guitar Slim te mixen met Before You Accuse Me van Bo Diddley. De drums worden verzocht door Dallas Taylor die we vooral kennen van Crosby, Stills, Nash & Young. Zijn deelname aan deze sessie is simpel te verklaren door de aanwezigheid van Stills, die overigens niet is te horen op dit nummer. Wat mij betreft wel een van de beste nummers op dit album. De combinatie Hendrix/Winter had wat mij betreft meer werk mogen voortbrengen.

Georgia Blues is eerder uitgebracht op de soundtrack van de documentaire ‘Martin Scorcese Presents The Blues’, maar dit is inmiddels een collectors item geworden en moeilijk verkrijgbaar. We horen Lonnie Youngblood op vocals en sax. Lonnie is net als de andere muzikanten op deze track een oude vriend van Jimi uit zijn pre-Experience tijdperk. Het feit dat de eerdere uitgave niet meer verkrijgbaar is, kan een extra goede reden zijn om dit album aan te schaffen, want het is een heerlijke bluestrack.

Een ander instrumentaal pareltje is de demo Sweet Angel. Dit nummer had eigenlijk toegevoegd moeten worden als ballad op ‘Electric Ladyland’ maar heeft het album helaas nooit gehaald. Op de in 2000 uitgebrachte box The Jimi Hendrix Experience’, stond al eerder een versie waarin Jimi alle instrumenten voor zijn rekening nam en waarin hij ook al zong. Die versie is ook gebruikt voor de uitvoering op ‘South Saturn Delta’. De versie die we hier horen is toch interessanter, omdat we Mitch Mitchell op drums horen in plaats van de drumcomputer die op de eerder genoemde uitvoeringen is gebruikt. Het doet het nummer eigenlijk alleen maar mooier klinken. Wederom dus een mooie aanvulling op het Hendrix-oeuvre.

Send My Love To Linda is de laatste nieuwkomer van het album. Opgenomen met de Band of Gypsys in de periode dat het gelijknamige album afgemixt werd. Het is echt een demo waarin we in het eerste deel uitsluitend Hendrix op gitaar horen waarnaar in het tweede deel Cox en Miles meedoen en het nummer meer tempo en body krijgt. In dit deel neemt de ritmesectie eigenlijk het patroon van het eerste deel over waarbij Jimi eroverheen soleert. Kenmerken dus voor de werkwijze van Hendrix. De ritmesectie werd niet zozeer gevraagd om noten te spelen maar patronen, aldus Cox.

Het album sluit tenslotte af met Cherokee Mist. Ook dit nummer stond in een andere uitvoering reeds op de box uit 2000. De versie die we daar horen stamt uit 1970 met Cox en Mitchell. Cox ontbreekt op deze versie die twee jaar eerder al werd opgenomen. Jimi speelt naast gitaar ook elektrische sitar. Een instrument wat in die tijd hip was doordat het gebruikt werd door o.a. The Beatles. Het grappige van het verhaal is dat niemand meer lijkt te weten hoe het instrument in de studio is beland. Toch weet Hendrix als altijd elk instrument op een of andere manier in zijn nummers te verwerken en dus ook hier. Het geeft maar weer eens aan waarom met zijn overlijden op 18 september 1970 een groot muzikaal genie verloren is gegaan.

De conclusie van het hele verhaal is dat er op dit album toch een paar interessante nummers staan die zeker voor de echte grote fans een must zijn om in hun verzameling op te nemen.


Tracklist:
01. Mannish Boy*
02. Lover Man*
03. Hear My Train A Comin’*
04. Stepping Stone*
05. $20 Fine*+
06. Power Of Soul^
07. Jungle*
08. Things I Used to Do#
09. Georgia Blues++
10. Sweet Angel*
11. Woodstock*+
12. Send My Love To Linda*
13. Cherokee Mist*

*Previously unreleased
^ Previously unavailable extended version
+Featuring Stephen Stills
#Featuring Johnny Winter
++Featuring Lonnie Youngblood


Ook op Blues Magazine ...