Foto Recensie: Jimbo Mathus - Incinerator

Jimbo Mathus – Incinerator
Format: CD / Label: Big Legal Mess Records
Releasedatum: 4 april 2019

Tekst: Peter Marinus

De naam Jimbo Mathus is in ons land nog geen bekende naam. Ook het feit dat hij lid is van de band the Squirrel Nut Zippers helpt daar weinig aan. Deze band, die op perfecte wijze 20’er en 30’er jaren blues, vaudeville, ragtime en country met elkaar vermengt is in de USA best wel groot en dus is Jimbo Mathus in eigen land ook een gerenommeerde naam.

Jimbo komt uit Clarksdale, Mississippi, en ging na het uiteenvallen van The Squirrel Nut Zippers op de solotoer. Hij is inmiddels aan zijn achtste album toe en krijgt het nog druk want The Squirrel Nut Zippers zijn ook weer bijeen!
Het geluid op zijn nieuwste album is als een eigenzinnig soort Americana te omschrijven. Country, blues, dromerige pop en zelfs Captain Beefheart gaan hier hand in hand.

De vaste begeleiders op dit album zijn bassist Matt Patton (ex-Drive-By Truckers) en drummer Bronson Tew. Als gasten treden aan Squirrel Nut Zippers lid Andrew Bird (viool), Lilly Hiatt (zang), Kevin Russell (gitaar), Ernie Welch (banjo), Steve Butler (fiddle) en Bobby Isbell (dobro).

Geopend wordt met de deinende country van You Are Like A Song, dat door het rauwe gebroken stemgeluid van Jimbo aan Willie Nelson doet denken. Een nummer met honky tonk piano, akoestische gitaar en gospelachtige achtergrondzang. Incinerator is een dreigend nummer met elektrische gitaar en snerende zang van Jimbo. Er zit een licht REM geluid aan dit traag dreunende nummer.
Really Hurt Someone is een imponerende ballad met stemmige strijkers en een soulvol geluid dat aan “I Put A Spell On You” doet denken. Juimbo bewijst dat hij een verrassend soulvolle stem heeft. Het “zuip lied” South Laredo is een deinend Doug Sahm-achtig countrynummer met een heerlijk huilende lap steelgitaar. Erg fraai is de pianoballad Been Unraveling. Een psychedelische soulballad met hemels zwevende zang.
De hoekig stotende fuzzblues Alligator Fish is een persoonlijke favoriet van mij. Hier kruipt Jimbo al grommend in de huid van Captain Beefheart. Daarna is het contrast groot via de dromerige ballad Sunk A Little Loa. Een ballad in de traditie van Todd Rundgren’s vroege ballads. Jack Told The Devil is een wrang komisch bluesy countrynummer met honky tonk piano en schuifelende drums.Sunken Road  is een loom zwevende ballad waarin Jimbo een duet zingt met Lilly Hiatt en waarin hij stiekem wat van Jimi Hendrix’s “The Wind Cries Mary” geleend heeft.
Na de melancholiek vibrerende ballad Never Know Till It’s Gone sluit Jimbo het album af met een cover van het Carter Family nummer Give Me The Roses. Een deinend old-style countrynummer compleet met krassende fiddle, dobro en banjo.

Dit prima, eigenzinnige nieuwe album van Jimbo Mathus toont aan dat het nu toch wel eens hoog tijd wordt dat zijn naam in ons land ook wat gaat betekenen!


Tracklist:
01. You Are Like A Song
02. Incinerator
03. Really Hurt Someone
04. South Of Laredo
05. Been Unraveling
06. Alligator Fish
07. Sunk A Little Loa
08. Jack Told The Devil
09. Sunken Road
10. Never Know Till It’s Gone
11. Give Me The Roses

Website: www.biglegalmessrecords.com


Ook op Blues Magazine ...