Jim McCarty – Walking In The Wild Land
Format: CD – Digital / Label: Angel Air Records
Releasedatum: 9 maart 2018

Tekst: Peter Marinus

Natuurlijk weet iedere bluesliefhebber wie de drie topgitaristen van de legendarische Britse bluesband The Yardbirds waren. Uiteraard waren dat Eric Clapton, Jimmy Page en Jeff Beck. Maar als je gaat vragen wie de drummer van die band was, levert dat heel wat zweetdruppels op.
Die drummer was Jim McCarty, die na het uiteenvallen van The Yardbirds verder ging in bands als Renaissance, Illusion, Shoot, Box Of Frogs, Stairway en  die tegenwoordig in de opnieuw opgerichte Yardbirds drumt. Dit is zijn derde soloalbum waarop hij sporadisch drumt en zich meer met zingen en het bespelen van de akoestische gitaar bezighoudt.
Het album werd opgenomen in Toronto, Canada, en Jim wordt bijgestaan door muzikanten als bassist George Koller, toestenist Tom Reynolds, drummer Ben Riley, pianist John Hawkes en bassist Steve Lucas. Op één nummer is Rush gitarist Alex Lifesong de speciale gast.
Qua muziek vind je op dit album geen sporen uit het Yardbirds verleden wel echter uit de jaren dat Jim deel uitmaakte van de psychedelische folkformaties Renaissance en Illusion. Het singer-songwriter materiaal op dit album is van een zeer rustgevend karakter.

Dat merk je al gelijk in het titelnummer, Walking In The Wild Land, met heerlijk warme samenzang en sprankelende piano accenten van John Hawkes. Het nummer zit grofweg ergens tussen het geluid van Renaissance en Gerry Rafferty in. Ook Changing Times klinkt zeer ontspannen. Een folky ballad waarin statige strijkers een pompende rol vertolken en waarin een licht psychedelische sfeer hangt. Dezelfde psychedelische 60’s sfeer hangt ook in de ballad Mountain Song. Een nummer waarin, als je goed luistert, ook wat Oosterse invloeden te horen zijn. Right On The Road heeft een hoog Gerry Rafferty gehalte. Een ballad met een op de achtergrond fraai huilende steelgitaar. Sprankelende pianoklanken openen Charmed. Een zacht pompend psychofolk nummer met een zeer aanstekelijke melodie, die zo uit het repertoire van Stealers Wheel had kunnen  komen.
Gitarist Alex Lifeson, van de band Rush, is te gast op het folkpop nummer Soft In A Hard Place, waarin hij het rustgevend sfeertje met een splijtende gitaarsolo komt verstoren. Door het dwarrelende pianospel in Dancing Leaves zie je inderdaad de blaadjes loom aan je voorbij dansen in een nummer, dat qua geluid aan het trio America doet denken. Stop Living Life In The Past is een lome folkpop ballad waarin “gewoon” alles klopt. De rustgevende instrumentatie, het aangename stemgeluid van Jim en een zeer pakkende melodie. In In The Clear spat de blijdschap en opluchting je tegemoet. Een nummer waarin de opluchting na het horen van een positieve uitslag bij de dokter prima verwoord wordt.
In Connected gaan we op de 60’s pop toer met lekker pompende piano en een geluid dat teruggrijpt naar bijvoorbeeld een band als Procol Harum. De ballad Come Around The Corner is weer een voorbeeld van een indrukwekkende soulvol zwevende ballad. Dat geldt ook voor de afsluiter So Many Questions. Een zeer zwoel klinkende ballad waarbij je, voor je het weet, weg zweeft.

Jim McCarty heeft een zeer aangenaam singer-songwriter album afgeleverd dat rust en tevredenheid uit straalt. En die gevoelens neem je, na beluistering van dit album, automatisch over!


Tracklist:
01. Walking In The Wild Land
02. Changing Times
03. Mountain Song
04. Right On The Road
05. Charmed
06. Soft In A Hard Place
07. Dancing Leaves
08. Stop Living Life In The Past
09. In The Clear
10. Connected
11. Come Around The Corner
12. So Many Questions

Website: Jim McCarty