Jim Kahr – Find My Way Home
Format: CD – Digital / Label: Ubas Records
Releasedatum : 23 September 2018

Tekst: Jos Verhagen

Jim Kahr levert hier een top album af. Al vanaf het eerste noten ben je verslaafd aan de man. De songs, zijn stem, de teksten, wat een poëet is deze man, geweldig. Het is één van de zo’n verscholen juweeltjes in het immense aanbod van goede muziek. Je zet deze cd op en je wilt hem afluisteren. De schoonheid van de liedjes brengt je in vervoering. Als referentie kader moet je hierbij denken aan Tinsley Ellis, Bruce Springsteen, John Hiatt, John Mellencamp. Tijdloze (pop)muziek en klasse uitgevoerd.

Jim Kahr heeft meer solo werk achter zijn naam staan maar is in de regio Chicago vooral bekend als muzikant die met vele grootheden toerde. Om een paar namen te noemen: Junior Wells, Carey Bell, Jimmy Rogers, Koko Taylor, John Lee Hooker, Buddy Guy, Lightnin’ Hopkins, Charlie Musselwhite. Alle nummers op deze cd zijn eigen werk of zoals hij zelf zei toen ik hem daar naar vroeg “This album consists of all my original compositions inspired by touring those mentioned, they all influenced my style. They were masters of their trade. Fortunately, I had the pleasure of performing with them”.

En allemachtig wat kan die man liedjes schrijven; Big City Struggle is een lied met een harde kern van waarheid, het leven in de grote stad is niet eenvoudig zeker niet in deze onzekere en gejaagde tijden. Een ander thema waar hij veel over schrijft zijn relaties zoals verwoord in het rustieke Hurting In The Morning, een fantastisch love story. Of de hunkering naar de geliefde in With Sombody, gedreven op een fantastisch basritme en met fijnzinnig gitaarspel. Pareltjes van nummers.

Het schrijven van dit soort klasse nummers trekt hij door met Wondering Why, prachtige tekst gezet op dito muziek. Denk je, beter gaan ze niet worden, komt Got To Be A Way om de hoek zetten, ingezet met een gitaar intro ontspint zich tekstueel het hoogtepunt van deze cd. Neem bijvoorbeeld het eerste couplet:

” It has been a long hard road, it has been a long hard day.
Since you put those words in my head to stay.
Feel like half a man knowing my better half has gone.
There has got to be a way for us to carry on along“

Pure poëzie, voorzien van schitterend gitaarspel en dito solo, mooier kan bijna niet, het is een nummer dat in je ziel kruipt. Een ander juweeltje Listen To The Message, verstilt saxofoon intro, ook hier weer een poëtische tekst met Andrew Love die met zijn sax een diep gevoel in het nummer legt, klasse.

Waar ik dacht met het samenstellen van het jaarlijstje een makkie te hebben, Joe Bonamassa‘s ‘Remdeption’ daar kan toch niemand over heen, wil ik de lezers deze cd toch even voorhouden. Dit is hogeschool tekstschrijven, dit zijn teksten die je raken.


Tracklist:
01. Big City Struggle
02. Hurtin In The Morning
03. With Somebody
04. Wondering Why
05. Better Days Are Comin
06. Got To Be A Way
07. Keepin It Hot
08. Listen To The Message
09. Landin On You
10. Nothin To Lose
11. Like The Way You Do
12. Chicago My Town
13. Broken Man

Musicians:
Jim Kahr – Guitar and vocals
Steve Potts – drums
Dave Smith – bass
Ernest Williamson- Hammond organ + keys
Andrew Love – Sax on one track (Listen to the Message)
Reba Russell – Backup vocals
Jackie Johnson – backup vocals

Produced by Jim Gaines

Website: Jim Kahr