Jersey Swamp Cats – Go Cat Go!
Format: CD – Digital / Label: Bongo Boy Records
Releasedatum: 8 januari 2019

Tekst: Peter Marinus

“Gemoedelijk” is een heel positief woord. De betekenis “aangenaam” en “gezellig” zijn beiden zeer van toepassing voor het nieuwe album van de New Yorkse Jersey Swamp Cats. Hun album staat namelijk vol met heerlijk swingende jumpblues, die hier en daar wat aangelengd is met rock & roll.
De band bestaat uit zanger en pianist Gerry Gladston, gitarist en zanger Don Leich, drummer en zanger Chris Reardon en bassist en zanger Larry Ghiorsi. Er staat een aantal covers op het album, die met één uitzondering, de feestvreugde alleen maar verhogen.

De eerste cover is ook gelijk de opener van het album. Jump, Jive And Wail is een nummer van Louis Prima, dat hier een warme, gemoedelijke uitvoering krijgt met puntig gitaarwerk van Don Leich, Gerry op zijn rockende piano en prima verzorgde zang en koortjes. Cupcake! is een loom voortpompende shuffle met bijtend gitaarwerk. Het maakt geen snars uit dat het nummer ietsjes van “Caldonia” heeft geleend want welke bluesband heeft dat nou niet gedaan?
Fats Domino’s Blue Monday is het enige nummer op dit album, dat niet helemaal uit de verf komt. Dat komt met name doordat de zang in dit nummer enigszins dof en stoffig klinkt waardoor deze cover niet genoeg pit heeft om het etiket “gezapig” te ontwijken.
Dit wordt gelukkig weer goedgemaakt door de soulvolle shuffle I Don’t Mind waarin een aangenaam Sir Douglas geluid zit en waarin de, mij onbekende, blazers het nummer ook nog eens een New Orleans tintje geven. Too Tired is een pompende cover van het Albert Collins nummer waarin gitarist Don Leich niet probeert om het knalharde Collins geluid te imiteren maar er een eigen venijnige snijdende draai aan geeft. De blazers treden weer aan in de luie shuffle Dance All Night met een uiterst lome, ontspannen swing en een warm priemende gitaarsolo. De band geeft het New Orleans geluid in de 40’s Mardi Gras traditional Tootie Ma Is A Big Fine Thing een eigen gemoedelijk swingende draai.
Na de funky cover van Albert King’s I Get Evil sluit de band af met de pittige rocker Shiny Gray Corvette in een stijl die ergens tussen The Fabulous Thunderbirds, Omar & The Howlers en Rockpile in zit.

Een heerlijk album van de Jersey Swamp Cats, die ik wel eens een keer in een club zou willen horen. Een gemoedelijk avondje lijkt mij dan gegarandeerd!!


Tracklist:
01. Jump, Jive And Wail
02. Cupcake!
03. Blue Monday
04. I Don’t Mind
05. Too Tired
06. Dance All Night
07. Tootie Ma Is A Big Fine Thing
08. I Get Evil
09. Shiny Gray Corvette

Website: www.facebook.com/Jersey-Swamp-Cats