Foto Recensie: Jeremiah Johnson – Straitjacket

Jeremiah Johnson – Straitjacket
Format: CD – Digital / Label: Ruf Records
Releasedatum: 24 augustus 2018

Tekst: Ella-Milou Quist

Vernoemd naar de gelijknamige western uit 1972, geboren in Saint Louis, Missouri en met twee blues liefhebbende ouders, kon het ook niet anders dan dat Jeremiah Johnson zelf de blues in zou gaan. Op zijn vierde kreeg hij al les in ukelele en op zijn zesde leerde hij gitaar spelen. Grote inspiratiebronnen voor hem waren Eric Clapton, Alvin Lee en Hank Williams senior en junior. In 1999 verhuisde hij naar Houston, Texas waar hij drie jaren achtereen de Regional Blues Challenge won. In 2009 keerde hij terug naar zijn thuishaven Saint Louis en nam in de jaren daarna vier albums op.

Johnson weet de Mississippi River Blues uit zijn geboortestreek feilloos te combineren met de Redneck country en bluesrock uit Houston op zijn nieuwste plaat ‘Straitjacket’. Het eerste nummer, de gelijknamige titeltrack, begint al goed; een lekkere vuige bluesrock gitaar met een strakke uptempo funky bas en dito saxofoon. Het zet de toon voor de rest van de plaat en geeft meteen de diversiteit van Johnson’s sound aan. Die diversiteit is ook precies wat dit album zo interessant maakt en wat het spannend houdt. Het verveelt geen moment. Alle songs zijn doordrenkt van blues(rock), maar steeds gemixt met een ander genre, zoals; Americana, roots, country, funk en soul.
Keep On Sailing bijvoorbeeld is een lekkere uptempo boogiewoogie, terwijl King & Queen een pure slow blues is. Straitjacket bevat dan weer heel veel funk elementen met een snelle groovende baslijn en funky sax. Old School is ook zo’n fijn funk nummer maar heeft ook een vleugje soul. Bonneville Shuffle is een typisch swampy Southern rock liedje wat zo in de serie True Blood gebruikt had kunnen worden en Hold My Hand is een rasechte country song. Een mooi kleurenpalet aan klanken dus.

Dat Jeremiah onder andere geluisterd heeft naar Eric Clapton is vooral goed te horen aan zijn gitaarspel op Blues In Her Eyes. Maar naast Clapton moet hij vrijwel zeker ook geluisterd hebben naar artiesten als de Australische singer-songwriter Derrin Nauendorf en de Britse bluesgitarist Ian Parker, niet alleen qua spel maar zeker ook qua zang. Zijn stem is echt een mix tussen hen beide en bevat behoorlijk wat soul. Hij vertelt echt een verhaal en je gelooft hem meteen.
In het rijtje van inspirerende artiesten waarvan ik vermoed dat hij die ook bestudeerd heeft, horen ook de welbekende Southern rockband The Allman Brothers en de Americana band (uit Austin, Texas) The Band of Heathens thuis. Luister maar eens naar Believe In Americana; een sterk nummer met een Band Of Heathens sound die over gaat in een Allman Brothers feel. Voor 9th And Russell heeft Johnson vrijwel zeker naar de songs Hurricane en Jackson Station van The Band Of Heathens geluisterd.

‘Straitjacket’ is een veelzijdige en groovende plaat die je steeds weer opnieuw wilt horen. Er valt veel te ontdekken met iedere luisterbeurt. De mix en mastering laat echter nog wat te wensen over omdat de zang in sommige gevallen te sterk naar voren komt en teveel galm bevat waardoor de rest van de band minder goed te horen is. Ook klinkt de gitaar soms alsof de microfoon te ver van de versterker af heeft gestaan. Het vormt niet een mooi geheel. Daar valt dus zeker nog wat winst te behalen. Maar qua diversiteit, sound en teksten overtreft ‘Straitjacket’ al zijn eerder opgenomen werk. Hij heeft hier echt zijn ziel en zaligheid ingelegd.


Tracklist
01. Straitjacket
02. Getting Tired
03. Blues In Her Eyes
04. Keep On Sailing
05. Believe In America
06. King & Queen
07. Dirty Mind
08. 9th And Russell
09. Old School
10. Bonneville Shuffle
11. Hold My Hand
12. Rock & Roll Music To The World

Band:
Jeremiah Johnson – Gitaar en zang
Frank Bauer – Saxofoon en backing vocals
Benet Schaeffer – Drums
Tom Maloney – Bas, slide gitaar op #8
Mike Zito – ritme gitaar, Lead gitaar en zang op #12
Lewis Stephens – Orgel op #3 en #12

Website: Jeremiah Johnson


Ook op Blues Magazine ...