The Original Jenny Whiteley

Jenny Whiteley – The Original Jenny Whiteley
Release datum: 16 september
2016. Label: Black Hen Music

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

Country flavoured album van de Candese singer/songwriter Jenny Whiteley. Het album is een eerbetoon aan de band waarmee haar vader (bluesmuzikant Chris Whiteley) en oom (folkmuzikant Ken Whiteley) in de jaren zeventig van de vorige eeuw furore maakten. Wat betreft stem en muziek vergelijkbaar met de eveneens Canadese singer-songwriters Catherine MacLellan en Kendel Carson.

Jenny Whiteley (1971, Ontario, Canada) kreeg een vroege muzikale start door haar vader en oom, Chris en Ken Whiteley, die in de jaren zeventig speelden in de populaire The Original Sloth Band.  Zoals ze zelf zegt: “I grew up in a family of musicians and played in our family Jug Band as a kid, while my dad and uncle had musical careers following many roots music paths, allowing me to live, breathe and sing traditional music at music festivals, live shows and especially in the living room! My first professional singing gigs were probably when I was around eight years old.”

Whiteleys meeste recente release is The Original Jenny Whiteley, met songs die variëren van bluegrass en jug band tot jazz en meteen breed arsenaal aan instrumtene als de jug, banjo, bluesharp en fiddle. Het album is een eerbetoon aan de band waarmee haar vader en oom furore maakten. De plaat is opgenomen in The Post Office Studio op Wolfe Island, Ontario met producer-muzikant Sam Allison en Teillard Frost. “It was the most natural, organic, live recording I’ve ever been part of,” Whiteley recalls. “The boys were full of ideas and great energy…we just picked and sang into the wee hours until we got it right.”

Een deel is nieuw materiaal en een deel van de nummers grijpt terug op traditionele songs. Stealin’ Stealin, een langzaam voortkabbelende song met jammerende bluesharp en tokkelnde banjo, werd al gedaan door The Original Sloth Band. Het nummer is ook schatplichtig aan Memphis Jug Band, de band die het nummer in 1928 als eerste op de plaat zette. Eveneens van de The Original Sloth Band is Things Are Coming My Way, hier op de plaat een mooie song met een gospelswing die Jenny samendoet met haar vader en oom op zang.

Oxford Town is een cover van Bob Dylan en krijgt op deze plaat een opgewekt ‘fiddle’-ritme waarbij het lastig is de voetjes stil op de vloer te houden. Groundhog is een traditional bluegrass nummer. In the Pines is een traditional folksong, maar zal velen bekender zijn onder de naam Where Did You Sleep Last Night: een nummer dat Nirvana deed als slotsong voor hun Unplugged-album. Er staan ook nieuwe, eigen songs van Whiteley op de plaat, zoals Banjo Girl (mede-geschreven door haar echtgenoot Joey Wright) en Higher Learning, beide odes aan Jennys muzikale helden. Niet alles werkt allemaal even goed op de plaat, soms kan het nét iets subtieler, maar voor het leeuwendeel is de plaat een liefdesverklaring aan songs die Jenny Whiteley al decennia kent en speelt.

1. $100 3:40
2. In The Pines 2:49
3. Banjo Girl 2:42
4. Log Cabin In The Sky 2:50
5. Malade 2:38
6. Groundhog 2:06
7. Stealin’ Stealin’ 3:03
8. Higher Learning 2:47
9. Oxford Town/Old Mother Flanagan 2:41
10. Morning Blues 2:13
11. Things Are Coming My Way 1:34

Website: www.jennywhiteley.com


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.