Foto Recensie: Jennifer Lyn & The Groove Revival - Badlands

Jennifer Lyn & The Groove Revival – Badlands
Format: CD / Label: Jennifer Lyn Music
Releasedatum: 2 februari 2018

Tekst: Peter Marinus

Vrouwelijke blues gitaristen zijn al lang een belangrijk onderdeel in de bluesrock wereld. Je hoeft alleen maar te denken aan dames als Ana Popovic, Bonnie Raitt of Joanne Shaw Taylor om te begrijpen wat ik bedoel. En nu kunnen we aan die lijst ook Jennifer Lyn & The Groove Revival toevoegen.
Jennifer Lyn komt uit Minnesota, North Dakota en kreeg thuis de muziek met de paplepel in gegoten. Er was altijd wel country, folk of gospelmuziek te horen in huize Lyn. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat Jennifer in 2013 haar eigen band The Groove Revival begon. Drie jaar later verscheen haar debuut album ‘I’m All Wrong For You Baby’ en nu is er dus haar tweede album. Hierop wordt zij bijgestaan door bassist Darren King, drummer Kevin Holm en producer Richard Torrance.

Zoals de naam van haar band al aangeeft bestaat het merendeel van de nummers op dit album uit funky bluesrock. Zoals de opener Burned It Down waarin Jennifer’s brandende gitaarspel maar ook Darren King’s soepele bas opvallen. Badlands gaat net zo funky verder met een gitaar riff, die iets van Fleetwood Mac’s “Oh Well” lijkt te hebben gepikt. Jennifer’s stem is krachtig en af en toe iets te veel galmend. Ook Let Go This Time is funky maar dan met een flinke klodder psychedelica. Een prima ontspannen swingend nummer met een messcherpe gitaarsolo.
Jennifer blijkt ook prima met soulmuziek overweg te kunnen blijkens de soulballad Give In To You. Een nummer in de beste Otis Redding traditie. In Muddy Water komen de country invloeden van thuis boven drijven. Een swingend hillbilly nummer met bluesy slide werk.
Bassist Darren King start Anything But Me met een loopje dat hij stiekem van The Allman Brothers Band’s “Whipping Post” heeft “gejat”. Het is niet verwonderlijk dat dit funky nummer de nodige Southern rock elementen bevat.
Het vlammende gitaarspel van Jennifer tilt de shuffle I’m Running To You naar een hoger niveau en zij imponeert wederom met een verschroeiende solo in de soepele bluesrocker Gonna Let You Go. De funky bluesrocker West To Bismarck heeft iets te lijden onder de wat matte productie. Als ik dan wat kritiek moet hebben, dan gaat dat richting producer Richard Torrance, die het album wel iets meer gepeperd had mogen opnemen.
Jennifer sluit het album op breekbare wijze af met de folky ballad Goodnight Sweet Darling met fraai huilende slidegitaar.

Jennifer Lyn bewijst met dit album dat de bluesrock wereld ook met haar rekening dient te houden.Tracklist:
01. Burned It Down
02. Badlands
03. Let Go This Time
04. Give In To You
05. Muddy Water
06. Anything But Me
07. I’m Running To You
08. Gonna Let You Go
09. West To Bismarck
10. Goodnight Sweet Darling

Website: Jennifer Lyn


Ook op Blues Magazine ...