Jeffrey Halford And The Healers – West Towards South
Format: CD / Label: Floating Records – Sonic Rendezvous (Benelux)
Releasedatum: 19 april 2019

Tekst: Peter Marinus

Dit album van Jeffrey Halford And The Healers valt het beste te omschrijven als een verhalend Americana album. De verhalen over de avonturen van de mytische broers Ambrose en Cyrus.  En dat verhaal wordt op een zeer rauwe en emotionele wijze muzikaal verteld.
Het is het tiende album van Jeffrey Halford en zijn Healers bestaan uit producer en multi instrumentalist Adam Rossi en bassist Bill MacBeath. Bijgestaan door Mark Karan (bekend door zijn werk met Bob Weir) en steelgitarist Tom Fleyman (o.a. Chuck Prophet).

Het reisverhaal start met het titelnummer West Towards South. Een nummer met lui funkende drums en rauw smerig huilend en brullend slidegitaar werk. Hierover heen declameert Jeffrey op een Iggy Pop-achtige wijze zijn teksten. Stel je een rauw desolaat landschap voor met een zeer donkere lucht en je hebt de ideale omgeving voor dit nummer.
Deeper Than Hell heeft een ogenschijnlijk luchtig rockabilly geluid waar toch een constante donkere deken overheen hangt. De drums houden de vaart erin voor de zwaar twangende en ook smerig snijdende gitaar. De broers zijn inmiddels aangekomen in het plaatsje Slow waar ze een Dead Man’s Hand vasthouden. In een hoekig stotend, haast Tom Waits-achtig nummer met een bluesy geluid a la Howlin’ Wolf waarin zowaar ook wat zwierige Mexicaanse klanken opduiken.
Willa Jean klinkt op het eerste gehoor vrij luchtig. Een swingend Americana nummer over een vrouw die zoveel slechte dingen heeft gedaan dat ze de tel kwijt is. In dit nummer klinkt de band als een rauwe variant op John Hiatt. Three-Quarter Moon is een lui, ietwat onheilspellend, voortslepend nummer met een hoog bluesgehalte waarin Jeffrey vocaal op zijn Beefheart’s best klinkt.
A Town Called Slow verhaalt, al drinkend en schietend, over het plaatsje Slow, verpakt in een, misleidend, zwierige en stuwende swinger met snerpend slidewerk. De broers gaan in Sea Of Cortez op weg naar een hopelijk zonnige toekomst in een breekbare folky balad. Maar dan komen de galgen in zicht in Gallows in een toepasselijk naargeestig dreunend nummer met macaber orgel en snijdende gitaar. Stemmige strijkers leiden Geronimo in. Een nummer met desperaat huilend gitaarwerk waarin Jeffrey al galmend zingt, begeleid door krassende violen.
In Ballad Of Ambrose And Cyrus gaan de broers uiteindelijk ieder hun eigen weg. Een melancholiek huilende countryrock ballad met bijbehorende steelgitaar.

Jeffery Halford And The Healers zijn verantwoordelijk voor een zeer indrukwekkend Americana album met een weliswaar niet zo “mooi” verhaal maar wel een zeer indringend verhaal.


Tracklist:
01. West Towards South
02. Deeper Than Hell
03. Dead Man’s Hand
04. Willa Jean
05. Three-Quarter Moon
06. A Town Called Slow
07. Sea Of Cortez
08. Gallows
09. Geronimo
10. Ballad Of Ambrose And Cyrus

Website: Jeffrey Halford

Voor tourdata zie hier


Ook op Blues Magazine ...