Jeff McErlain – Now (featuring Robben Ford)
Format: CD – Digital / Label: 13J Records
Releasedatum: 25 februari 2019

Tekst: Gerrit Schinkel

De uit Brooklyn, New York City, afkomstige gitarist en gitaarleraar Jeff McErlain is muzikaal beïnvloed door gitaristen als Eric Clapton, Jeff Beck, Alan Holdworth, Eddie van Halen en Michael Schenker. Maar zijn muzikale smaak beperkt zich niet tot de klassieke rock en metal, maar breidt zich ook uit naar de jazz en fusion van Miles Davis en John Coltrane en de klassieke blues van Howlin’ Wolf en Little Walter. Naast het lesgeven gaat McErlain ook op tournee met o.a. Robben Ford, David Grissom, Matt Schofield en Jimmy Haslip.

In februari jl. verscheen er een nieuw soloalbum van Jeff McErlain, als opvolger van ‘I’m Tired’ uit 2011. Dit album, ‘Now’, is geproduceerd door Robben Ford, die ook op alle nummers gitaar speelt. De suggestie om samen een album op te nemen kwam van Robben Ford toen McErlain les gaf op Robben Ford’s Guitair Dojo summer camp.

Op ‘Now’ staan zes instrumentals en op twee nummers neemt de uit Nashville, Tennessee, afkomstige Kendra Chantellede vocalen voor haar rekening. Het openingsnummer It Don’t Mean A Thing is lekker funky met fraaie gitaarsolo’s en een ‘lopende’ bas.
Na de ingetogen lyrische gitaarballad Marta, gaat het er weer fel aan toe in de funky rocker It’s Your Groove met vlammende gitaren en een strakke ritmesectie. Lyrisch zijn de gitaren in het lekker bluesy 1968. Zeer fraai is Albatross, de cover van Peter Green uit 1968.
McErlaine en Ford steken met hun prachtige gitaarspel de originele versie van Fleetwood Mac hier naar de kroon. Vervolgens verschijnt Kendra Chantelle ten tonele met haar sterke zang in het fel rockende en van spetterende gitaarsolo’s voorziene Better Things en de mooie ballad Habit.
Het album eindigt weer instrumentaal met de ballad Balnakiel, met opnieuw lyrisch gitaarwerk.

Conclusie:
De samenwerking tussen Jeff McErlain en Robben Ford heeft op het album ‘Now’ tot een heel mooi resultaat geleid. Blijkbaar vinden beide heren dat zelf ook want ze hebben plannen om samen ook op tournee te gaan. Lijkt mij een uitstekend idee.


Tracks:
01. It Don’t Mean A Thing
02. Marta
03. It’s Your Groove
04. 1968
05. Albatross
06. Better Things
07. Habit
08. Balnakiel

Line-up:
Jeff McErlain – gitaar
Robben Ford – gitaar
Kendra Chantelle – zang
Anton Nesbitt – bas
Terence Clark – drums
Mike Hayes – B-3

Website:
Jeff McErlain
Robben Ford