Foto Recensie: Jeff Healey – Holding On: A Heal My Soul Companion

Jeff Healey – Holding On: A Heal My Soul Companion
Format:  CD – Vinyl – Download / Label: Provogue
Releasedatum:  9 December 2016

Tekst: Filip Heidinga

In maart vorig jaar kwam ‘Heal My Soul’ uit, met sessie’s van Jeff Healey die hij had opgenomen net voor zijn, veel te vroege, dood. Toen was ik persoonlijk bang dat het album zal tegenvallen, vooral gezien mijn eigen zeer hoge verwachtingen. Gelukkig bleek het één van de beste Healey albums te zijn. Regelmatig knalt ‘Heal My Soul’ dan ook nog door de boxen. Toen er bekend werd gemaakt dat er een vervolg zou komen, was ik weer bang dat het tegen zal vallen.

‘Holding On: A Heal My Soul Companion’ is in twee delen gesplitst. Eerst horen we nog vijf nieuwe nummers van dezelfde sessie’s als die op ‘Heal My Soul’ zijn gebruikt. Daarna horen we tien nummers van Healey’s concert op 6 Juli 1999 in Oslo.

Het album begint met de gitaar van Healey en wat volgt is een lekker swingend nummer getiteld Love Takes Time. Ik snap niet waarom het nummer niet op de eerste release staat, want Healey’s gitaarwerk op dit nummer is echt fantastisch. Met Every Other Guy gaat het tempo wat omlaag en horen we naast Healey een stevige drum. Bij het sterke openingsnummer valt dit nummer een klein beetje weg. Het ritmische Dancing With The Monsters zit qua tempo tussen de vorige twee in en laten horen hoe goed Healey was tijdens deze laatste sessie’s. Dancing With The Monsters is wederom een erg lekker nummer, en gaat Healey’s gitaar, vooral tegen het einde van het nummer, weer flink te keer. Heerlijk. All That I Believe begint voor de verandering met de drum maar al snel horen we Healey’s gitaar. Healey zingt vrij rustig maar doordat zijn gitaar en de drums sterk in de mix zitten is het toch een vrij stevig nummer geworden. Daarnaast speelt Healey weer een paar mooie solo’s. Het studio gedeelte van deze release sluit af met het instrumentale CNIBlues, een mooie gitaar blues nummer.

Het live gedeelte van deze release begint met een introductie waarna het even stil is voordat we Healey horen. Tijdens de hele opname horen we een enthousiast publiek behalve na de introductie. Van mij hadden ze wel wat applause mogen toevoegen na de intro. Jeff Healey en zijn band zijn in topvorm en hebben duidelijk veel plezier op het podium. Meerdere keren hoor je Jeff dan ook lachen en grapjes maken tussen de nummers door. Ze spelen een mooie gevarieerde set vol energie met veel eigen nummers, zoals My Little Girl, I Think I Love You Too Much, Macon Georgia Blues en anderen. Ook worden er verschillende covers gespeeld zoals het oude blues nummer Dust My Broom, How Blue Can You Get (B.B. King), Stuck In The Middle With You (Stealers Wheel) en Yer Blues (The Beatles).

Kortom: Wederom worden mijn verwachtingen waargemaakt met deze Jeff Healey release. Dit is wederom een echte must-have voor elke Healey fan.

Jeff Healey - 'See The Light' - Night Music 1988

Tracklist:
01. Love Takes Time
02. Every Other Guy
03. Dancing With The Monsters
04. All That I Believe
05. CNIBlues
06. My Little Girl
07. Dust My Broom
08. How Blue Can You Get
09. I Think I Love You Too Much
10. Stuck In The Middle With You / Tequilla
11. Macon Georgia Blues
12. I Can’t Get My Hands On You
13. Yer Blues
14. Holding On
15. See The Light

Website: Jeff Healey


Ook op Blues Magazine ...