Jeff Healey

The Jeff Healey Band – Live at The Legendary Horseshoe Tavern
Format: CD en digital download / Label: Eagle Rock
Releasedatum: 17 Februari 2015

Door Jan Hogenberg

We schrijven het jaar 1988. Veel popmuziek op de radio. Madonna, Prince, Toto en ga zo maar door. Ook een paar jonge gasten uit Los Angeles die de buurt onveilig maakten met hun ‘Appite For Destruction’. Maar weinig tot nagenoeg geen blues of iets van dien.

Het is een goed jaar voor producers. Veel bekende bands maken gebruik van Jimmy Iovine. Dire Straits met Money For Nothing en ook U2 met Rattle And Hum. Dezelfde man zag ook minder bekende bands die hij onder zijn hoede nam. Zo gebeurde het dat The Jeff Healey Band opeens doorbrak met het nummer “Angel Eyes” en een 23e positie in de Mega Album Top 100 bereikte met het debuutalbum “See The Light”. Het verhaal achter de bijzondere manier van gitaarspelen is inmiddels bij de gemiddelde bluesrockfanaat wel bekend. Helaas, veel te vroeg, overleden in 2008 aan de gevolgen van kanker waarvan hij in zijn jeugd al blind werd. Na zijn dood zijn er reeds een stuk of 10 albums uitgebracht die de band laten horen waar ze goed in waren.

Dit live-album is hierop zeker geen uitzondering. The Jeff Healey Band laat een mix van zijn hits en covers horen tijdens een afsluitende concertreeks van de ‘Feel This’ tour in thuisbasis Toronto. Opgenomen in 1993 in de muziekbar The Legendary Horseshoe Tavern, de ultieme plek om deze bluesrock op zijn best te laten klinken. Ondersteund met orgel en twee backing-vocals gieren de nummers door de zaal. De band heeft al wat kritiek op zich afgeroepen met het album ‘Feel This’ waarop een stadionrock achtige bluesrock ten uitvoering wordt gebracht. Maar in deze bar in Toronto klinkt deze stevige nummers “Baby’s Looking Hot” en “House That Love Built” toch zeer aangenaam. Ook nummers door anderen geschreven zoals “I Think I Love You To Much” van Mark Knopfler en het al eerder genoemde Angel Eyes van John Hiatt horen in deze best-of-live serie thuis.

Toch weet The Jeff Healey Band ook rust in te bouwen met drie akoestische nummers, “That’s What They Say”, “You’re Coming Home” en “Angel Eyes”. Na deze benodigde pauze voor het publiek wordt weer stevig met solo’s gesmeten in de cover van The Doors, “Roadhouse Blues”, gevolgd met het Hendrix-achtige opening “See The Light” en George Harrison’s “While My Guitar Gently Weeps”. Als toegift het nummer “The Thrill Is Gone” een door B.B. King vertolkte uitvoering uit een ver verleden waar Jeff al zijn kunnen als jazz en bluesrock gitarist eruit perst.

Er zullen ongetwijfeld nog 20 albums uitgebracht kunnen worden van de diverse optredens van The Jeff Healey Band. De melkkoe geeft alleen niet eeuwig melk en na zo’n paar jaar moet je het beestje gewoon rust geven. Jeff is al in ruste, laat zijn muziek met dit album de band in ere achterlaten.

Tracklist:

1. Baby’s Looking Hot
2. House That Love Built
3. Blue Jean Blues
4. I Think I Love You Too Much
5. Heat Of An Angel
6. That’s What They Say
7. You’re Coming Home
8. Angel Eyes
9. Roadhouse Blues
10. See The Light
11. While My Guitar Gently Weeps
12. Thrill Is Gone

Website: www.jeffhealey.com


Ook op Blues Magazine ...