Foto Recensie: Jeff Chaz - No Paint

Jeff Chaz – No Paint
Format: CD – Digital / Label: JCP Records
Releasedatum: 6 september 2019

Tekst: Peter Marinus

Het is hoog tijd om weer eens een zeer getalenteerde gitarist naar voren te schuiven. Dit keer in de persoon van Jeff Chaz uit Lake Charles, Louisiana. Deze zanger-gitarist was oorspronkelijk een trombonist maar is gelukkig voor ons overgeschakeld op de gitaar. Little Milton was, naast een goede vriend, ook een grote inspiratiebron voor Jeff.
Jeff is toe aan album nummer drie waarop hij wordt bijgestaan door William “Buzzy” Langford (gitaar), Augie Joachim (bas) en Rock Jones (drums).

Door de erg “basic” productie klinkt dit album heerlijk rauw en hard. Je hoort in sommige nummers de versterkers op de achtergrond zoemen.

Jeff begint zijn album met een cover van het Tyrone Davis nummer Turn Back TYHe Hands Of Time. Dit van oorsprong soulnummer is in de handen van Jeff een soulvolle rauwe bluesrocker geworden met Jeff’s gemeen gierende gitaarwerk, een lome funky ritmesectie en de super rauwe soulvolle zang van Jeff. The Stars Are Out is vervolgens een shuffle in de stijl van “The Thrill Is Gone” waarin wederom het snerpende harde gitaargeluid opvalt naast de super doorleefde zang. Een bijna acht minuten lang durende muzikale tractatie.
Het funky We Ain’t Shackin’ No More heeft een heerlijk swingende groove met een voortdurend aanwezig rauw randje. Jeff gaat in de gitaarsolo tot het uiterste met gierende ingenieuze en kermende breaks. Jeff klinkt in de intens pompende shuffle You Gotta Show Me als een rauwe primitieve versuie van Albert Collins.
Zijn gitaarspel staat centraal in de slowblues Lowdown, Dirty Blues. Een weergaloos mooi nummer van ruim acht minuten lang. Life Is Like Coffee is een stuk luchtiger met een drive a la “Get Ready” (Rare Earth).
Little Sips klinkt vervolgens behoorlijk heftig. Een pompende bluesrockshuffle met een Hendrix-achtige intensiteit. En als we het dan toch over intens hebben, dan geldt dat zeker voor de uitzinnig swingende afsluiter van dit album, Deet, Deet, Deet. Een instrumental die als een sneltrein voorbij dendert en waarin Jeff zijn gitaar, al gierend, afranselt.

Jeff Chaz heeft een zeer indrukwekkend derde album afgeleverd. Een absolute aanrader voor elke bluesrock gitaarliefhebber!

Life is Like Coffee


Tracklist:
01. Turn Back The Hands Of Time
02. The Stars Are Out
03. We Ain’t Shackin’ No More
04. You Gotta Show Me
05. Lowdown, Dirty Blues
06. Life Is Like Coffee
07. Blues Buffet
08. Little Sips
09. She’s The Sweetest Thing
10. Deet, Deet, Deet

Website: Jeff Chaz


Ook op Blues Magazine ...