Jeff Beck - Loud Hailer

Jeff Beck – Loud Hailer
Format: CD – LP / Label: Atco Records – Rhino
Releasedatum: 15 juli 2016

Tekst: Stan van der Lugt

In een interview liet onlangs Jeff Beck weten geen typische gitaarplaat te willen maken waardoor hij weer op de cover van Guitar World (http://www.guitarworld.com/) zou komen. Een cryptische uitspraak die mij met enige argwaan deed uitkijken naar het nieuwe album. Maar na de eerste luisterbeurt is de scepsis verdwenen.

Ditmaal geen jazzrock, fusion of experimenten met techno maar een modern rock album waarbij gebruik van beats niet worden geschuwd.

Hoewel Jeff Beck al jaren allergisch is om samen te werken met vocalisten is er nu toch een zangeres ingehuurd in de persoon van Rosie Bones. Zij maakt samen met Carmen van den Berg (rhythm guitar op ‘Loud Hailer’) deel uit van de Londense rockgroup Bones. Jeff Beck heeft samen met de dames alle songs geschreven. Het trio wordt gecomplementeerd met David Sollazzi (drums) en Giovanni Pallotti (bass).

 Jeff Beck is bewogen met de toestand van de wereld en dat horen we terug in de songteksten die o.a. gaan over de uitzichtloosheid van oorlog, de absurditeit van reality-tv en kinder welzijn. Maar laten we het eens over de muziek hebben.

Jeff Beck geeft meteen vol gas in The Revolution Will Be Televised en Live In The Dark. Heavy stuff met pakkende riffs. De meester pakt door met Pull It, een rauw instrumentaaltje met onnavolgbaar gitaarspel dat de wenkbrauwen doet fronzen.

Naast al het sonische geweld neemt Jeff Beck ook gas terug. Scared For The Children is een fraaie ballad, waarin een klein stukje Little Wing is in verwerkt. De melodie en het gitaargeluid in Shame lijken wel erg op die in Santo & Johnny’s Sleepwalk. Een mooi eerbetoon aan deze klassieker.

Edna is een introotje, dat wordt gevolgd The Ballad Of The Jersey Wives. Een punky rocker, met als thema 9/11, met agressief spel waarbij Jeff Beck zijn boosheid over het gebeuren van zich af lijkt te spelen. Thugsclub en Right Now zijn weer van hetzelfde heavy laken en pak waarbij de volumeknop wordt opengedraaid richting 11. Het funky O.I.L. wordt gedragen door slide-gitaren.

Het album eindigt met Shrine, een stemmingsvolle ballad met gedoseerd gitaarspel.

Conclusie:
De onverwachte samenwerking met Rosie en Carmen pakt erg goed uit. Er is chemie en blijkbaar werken de dames als een katalysator op de 72-jarige meester. Het album bevat pakkende en levendige songs gedragen door het spel van Jeff Beck die de meest kekke en gevarieerde geluiden uit zijn gitaar weet te persen. Guitar World kan toch tevreden zijn.

Tracks:
01. The Revolution Will Be Televised
02. Live In The Dark
03. Pull It
04. Thugs Club
05. Scared For The Children
06. Right Now
07. Shame
08. Edna
09. The Ballad Of The Jersey Wives
10. O.I.L.
11. Shrine

Website: Jeff Beck

 


Ook op Blues Magazine ...