Jed Thomas – It’s About Bloody Time

Jed Thomas – It’s About Bloody Time
Eigen beheer. 2013
Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Tekst: John Maes

Als je 17 jaar na je debuut-cd pas weer een opvolger uitbrengt kun je met recht spreken van ‘It’s About Bloody Time’. Waarschijnlijk heeft Jed zich compleet geconcentreerd de afgelopen jaren op het spelen van Rory Gallagher tributes, want dat hij door deze Ierse gitaargod is geïnspireerd steekt Jed niet onder stoelen of banken. Het gehele album is dan ook opgedragen aan de ons helaas te vroeg ontvallen bekendste inwoner van Cork.

Daar waar nog steeds twee kleine cafeetjes naast elkaar gelegen (Taste en Meeting Place Rory Gallagher Bar) langs de rivier die dwars door Cork stroomt heeft Jed ook een aantal vrienden ontmoet die hem geholpen hebben met het produceren van dit album(o.a. Frank Mien). In de sleeve notes worden ook uitgebreid Klaas en Annette Spijker bedankt, die ervoor gezorgd hebben dat Jed een aantal optredens heeft kunnen verzorgen in het Noorden van ons land. Jed is er veel aan gelegen om de nalatenschap van Rory Gallagher overal uit te dragen daar waar dat ook maar kan.

Maar Jed is duidelijk geen ‘plagiaat artiest’. Hij weet wel degelijk zijn eigen stijl en geluid op het album karakter te geven. Een mooi voorbeeld daarvan is het derde nummer van de CD ‘Gettin the Buzz’, waarin we typische Ierse folk horen doorklinken in het akoestische en folk-achtige lied, waarin de viool van Rick Duffield een prominente rol speelt. Dit nummer is een mooi relaxpunt nadat we meegenomen zijn met de eerste twee stevige openers van het album. Jed presenteert zich op ´It´s About Bloody Time´ als een bevlogen gitaarrocker die zijn muziek en teksten met veel passie overbrengt.

Tijdens zijn live/acts geeft Jed zich ook voor de volle 100%. Zijn gigs rocken van begin tot einde, nauwelijks voorzien van intervallen. Hij dendert aan een stuk door en zorgt er voor dat het publiek uit zijn handen eet en wisselt covers van Jimi Hendrix, Van Morrison en The Doors af met zijn eigen songs.

Het 11e nummer ´Dreamy Blue´ van de CD is een typische ´slow blues´ waarin de Wah-Wah pedaal geen moment onaangeroerd blijft. In ´Don´t Fade Away´ passeren vervolgens alle grote bluesnamen de revue en worden door Jed de hemel in geprezen en dankt hij zijn helden voor de inspiratie die ze hem geboden hebben.´Rag Mama Rag´bespeelt Jed de Dobro op onnavolgbare wijze en in de afsluiter ´Shakey Jake´ laat hij ook nog eens horen een behoorlijk potje slidegitaar meester te zijn en het Whiskyflessenhalsje welig over zijn snaren laat dansen.

Een gave en stevige afsluiter van 2013 uit mijn speakers. Jammer als we weer 17 jaar zouden moeten wachten op zijn volgende album.

1. 4 Directions
2. The Zebedee Song
3. Gettin the Buzz
4. Broken Doll
5. Rainy Day
6. The Devils Blowing in Your Ear
7. Running Man
8. Wicked Ways
9. 4 Walls
10. Moving on
11. Dreamy Blue
12. Around & Around
13. Don’t Fade Away
14. Rag Mama Rag
15. Shakey Jake


Ook op Blues Magazine ...