Recensie: JD McPherson – Undivided Heart & Soul

JD McPherson – Undivided Heart & Soul
Format: CD – Digital – LP / Label: New West Records
Releasedatum: 6 oktober 2017

 Tekst: Martijn Wesseling

Vorig jaar, natuurlijk weer tijdens mijn vakantie, ontdekte ik ‘Let The Good Times Roll’. Dit tweede album van JD McPherson wist me direct te pakken met de heerlijk swingende rock ’n roll. Overduidelijke geïnspireerd door onder andere Buddy Holly, Elvis Presley en Eddie Cochran. Je kunt de plaat echter niet zomaar in de bak “rockabilly” zetten. Ook blues, jaren zeventig hardrock en psychedelica komen voldoende aan de orde op dit album.

Met terugwerkende kracht ben ik natuurlijk ook zijn eerste album, ‘Signs and Signifiers’, gaan beluisteren. Net zo swingend, maar met een grotere rol voor de saxofoon.

Nu ligt er sinds oktober een nieuw album op de mat. In deze derde uiting put hij nog steeds uit de bovengenoemde mix, maar lijkt nu iets meer nadruk te leggen op R&B. Daarnaast komt er wat meer rock uit de boxen.

Net als bij het vorige album heeft JD opnieuw samengewerkt met Dan Auerbach. Voornamelijk bij het nummer Lucky Penny is dit overduidelijk. Bij het intro, maar ook bij de gitaarrifs, zou je zomaar kunnen denken dat het een The Black Keys nummer is wat je krijgt aangeboden. Naast hulp en inspiratie van Dan Auerbach heeft hij echter ook hulp gekregen van tal van andere muzikanten. Zo heeft hij in de woestijn van Californië samen gezeten met Josh Homme en Dean Farita van Queens of the Stone Age om samen te jammen. Van hen heeft hij geleerd zijn teksten wat persoonlijker te maken en wat andere muzikale kwaliteiten in zijn album te verwerken. Ook Butch Walker, Aaron Lee Tasjan en zijn eigen vrouw hebben een bijdrage aan dit gevarieerde album geleverd.

Zoals gezegd ligt als vanouds het zwaartepunt bij de rockabilly die we ook kennen van zijn vorige albums. Hij weet dit wederom zeer fris op te dienen, het label “retro” zou deze muzikant te kort doen. De rock ’n roll die hij maakt klinkt authentiek, doet denken aan de muziek van eerder genoemde voorbeelden, maar klinkt nergens gedateerd.

Tegelijkertijd heeft hij opnieuw zijn horizon verbreed met verschillende andere invloeden. Soms scheuren de gitaren net iets steviger dan voor heen en op een ander moment pakt hij net wat meer rust. Al met al is dit album spannender, gevarieerder en beter dan de vorige albums. JD McPherson laat zien dat hij nog lang niet uitgegroeid is als muzikant.

Beluister hier een live versie van Lucky Penny:

Tracks:
01. Desperate Love
02. Crying’s Just A thing You Do
03. Lucky Penny
04. Hunting For Sugar
05. On The Lips
06. Undivided Heart & Soul
07. Bloodhound Rock
08. Style Is A Losing Game
09. Jubilee
10. Under The Spell Of City Limits
11. Let’s Go Out Here While We Are Young

Website: JD McPherson

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies
Sort by
7 december 2017|Categories: Recensies|Tags: |0 reacties

We horen graag je mening! Voeg reactie toe