Jay Willie Blues Band - New York Minute

Jay Willie Blues Band – New York Minute
Format / Label / Releasedatum: CD / ZOHO Music / 13 maart 2013

Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

De oude tijd én nieuwe prachtig verenigd op één album. New York Minute van Jay Willie Blues Band biedt eigen songs en covers van de oude bluesmeesters uit de vorige eeuw én een gastbijdrage van Marlou Zandvliet, een Nederlandse zangeres die door de band ontdekt is via YouTube. Een heerlijk bluesrockend album dat je meer laat stuiteren dan tien bakken koffie achter elkaar. En wat is het fijn om Jason Ricci weer eens op een album te horen.

New York Minute bevat een combinatie van eigen songs en covers van onder meer Muddy Waters (I Can’t Be Satisfied, Champagne & Reefer) Jimmy Cracklin (The Wobble) en John Darlynn / John Mertis Jr (You Hurt Me ). Zoals Jay Willie het zelf zegt is de insteek dat hun muziek een verbinding heeft met het begin van de R&B, maar dat het wordt uitgevoerd met een eigen, moderne geest. Gastbijdragen aan het album zijn van Jason Ricci die menig nummer van een tweede laag energie voorziet met zijn mondharpspel en van Marlou Zandvliet die de lead vocals op de openingstrack voor haar rekening neemt.

Marlou ZandvlietMarlou Zandvliet (1983, Leiderdorp) zette haar eerste stappen op het podium toen ze vier jaar oud was. Ze was zangeres van de Nederlandse blues rock band Mirage (2004-2006). Marlou heeft onder andere de muziekacademie Vocal Tech in Londen gedaan. In 2011 verhuisde ze terug naar Londen om haar eigen liedjes op te nemen met producer Richard Niles. In de afgelopen jaren postte Zandvliet regelmatig haar video’s op YouTube, waaronder een cover van Black Humble Pie’s Coffee. Deze video werd opgemerkt door Jay Willie van The Jay Willie Blues Band en het contact dat volgde leidde tot een gastbijdrage op het nieuwe album van de band.

En wat een gastbijdrage van Zandvliet het is. Opener Hollywood scheurt de cd erg fijn open met een hakkelend ritme op gitaar en krachtige vocalen. Gooi er ook nog de jankende bluesharp bij van Jason Ricci en je hebt een erg smakelijke song die knalt. Marlou Zandvliet heeft een powervolle stem die ze met gemak boven de instrumenten uittilt. Benieuwd naar de muzikale toekomst van Zandvliet; deze bijdrage smaakt in ieder geval naar meer.

Fijn om Ricci weer eens op een plaat te horen ook; het is weer te lang geleden dat hij songs en albums geselde met zijn scheurende spel. Op deze plaat is hij aanwezig op vier nummers. Naast de opener is hij ook te horen op New York Minute, You Hurt Me en The Wobble. Blues rock ’n roll en swingend volle kracht vooruit is The Wobble. Mooiste track van deze vier vind ik de instrumental You Hurt Me, het meest bekend in de versie van Little Willie John. Dat nummer schuurt, brandt, geselt en smacht. Zoals Jay Willie het zelf zegt: ‘door zijn passie op het nummer You Hurt Me, hebben we besloten om de vocale track te elimineren en de harmonica voor zichzelf te laten spreken. En spreken doet het. Een allejezus lekker nummer.

Maar ook de rest van de plaat mag er wezen. Devilbones met Bobby T Torello op zang is zompig, zwaar en duister. Niet draaien vlak voor het slapen gaan of je krijgt nachtmerries, iets dat ook geldt voor Goin’ Down Slow. Watch Pocket heeft een snijdende slide van Jay Willie, die ook op Best Side of You en Chain Smokin’ bewijst dat hij een meer dan goede controle daarover heeft. De twee covers van Muddy Waters, I Can’t Be Satisfied en Champagne & Reefer, zijn geupdate versies naar het jaar 2013 van bluesklassiekers. Bluespuristen zullen misschien gruwen van de versies op deze plaat die sneller (I Can’t Be Satisfied) en zompiger (Champagne & Reefer) zijn dan het origineel. True, het is minder schuurpapier dan Muddy Waters, maar ik vind het prijzenswaardig dat de nieuwe arrangementen beide nummers een andere swing meegeven. Blues uit de vorige eeuw geupdate naar het nu.

New York Minute van Jay Willie Blues Band is een heerlijke plaat met hele fijne gastbijdragen. Draai het een paar keer en je stuitert bij het leeuwendeel van de nummers meer dan na het drinken van tien bakken koffie.

1. Hollywood (Torell / Huff / Termini)
2. New York Minute (Jay Willie)
3. Chain Smokin’ (Jay Willie)
4. You Hurt Me (Darlynn / Mertis Jr.)
5. It’s Your Thing (Rudolph / R. & O. Isley / Upchurch)
6. Devilbones (Bobby T. Torello)
7. I Can’t Be Satisfied (McKinley Morganfield)
8. Champagne & Reefer (McKinley Morganfield)
9. The Wobble (Jimmy Cracklin)
10. Tattoed You (Jay Willie)
11. Watch Pocket (Bobby T. Torello)
12. Goin’ Down Slow (James B. Oden)
13. Hoodoo (Bob Callahan)
14. Best Side of You (Jay Willie)
15. That Ain’t It (James Lane)

Jay Willie: gitaar, slide, zang, mondharmonica # 8, bas # 13
Bob Callahan: gitaar, bas, zang, piano
Bobby T Torello: drums, zang # 6, 11
Dave Polley: bas # 2, 5, 10
Marlou Zandvliet: lead vocals # 1
Jason Ricci: mondharmonica # 1, 2, 4, 9

Website:
> www.zohomusic.com
> www.facebook.com/pages/Jay-Willie-Blues-Band/169278129753048
> Marlou Zandvliet:  www.youtube.com/user/missstatus


Ook op Blues Magazine ...