Jason Isbell & The 400 Unit - Reunions

Jason Isbell & the 400 unit – Reunions

Format: CD, Vinyl, download
Label: Thirty Tigers / Southeastern Records
Release Date: May 15, 2020

Te bestellen bij Bol.com

Tekst: Jos Verhagen

“Be afraid, be very afraid, but do it anyway”, is een zin uit het nummer Be afraid en die me de hele Cd is bijgebleven. Wij allen kennen een angst om een nieuw pad te kiezen, degene die het doen zien hun leven verreikt worden. Na jaren als metalhead door het leven te zijn gegaan en soms aan wat blues rock te hebben geroken, heb ik in antwoord op de vraag wil je een recensent worden voor Blues Magazine deze uitdaging opgepakt. Ik heb de nieuwe weg gekozen en de blues heeft mijn muzikale beleving enorm verreikt. Het zelfde gevoel ervaar ik bij dit album Reunions van Jason Isbell & the 400 unit. Als bluesrocker kon een zijsprong naar Americana mij nooit zo bezig houden. Johan Derksen was de eerste die een zaadje plantte tijdens zijn laatste theater toer toen ik kennis maakte met Jack Hustinx.

En dus nu met Jason Isbell; wat kan deze man mooie liedjes schrijven en een perfectie productie doet te rest. Dit is de premier league van goede muziek. Kan me niet indenken dat er iemand is die niet geraakt wordt door de teksten van deze liedjes schrijver. Om een goede liedjes schrijver te worden moet je kennelijk door diep dalen gaan en wat dat betreft heeft Jason Isbell zijn portie wel gehad. Na zijn Drive by Truckers jaren was hij een tijdje de weg kwijt door drank en drugs om vervolgens met zijn begeleidingsband the 400 unit sterk terug te komen.

De CD begint met een gewetensvraag “What have i done to help” een vraag die iedereen zich kan stellen of het nu de corona crisis, het racisme of gewoon een slecht huwelijk. Jason Isbell beschrijft hier zijn eigen levensweg geholpen door David Crosby en Jay Buchanan (Rival Sons). De mooie gitaarsolo’s en het lange outro geeft je tijd om na te denken. Vervolgens komt Dreamcicle een nummer met een tekst als pure poëzie, een prachtig lied over wat een scheiding kan doen met een kind. Ook zo mooi is het verstilde Only Children voorzien van een even fraaie tekst en een vleugje Mark Knopfler in het gitaarwerk. Het mooiste moet dan nog komen en de CD bereikt zijn hoogtepunt met Letting you go. Prachtig vertolkte gevoelens van een vader die zijn dochter ziet opgroeien en haar eigen weg kiezen, de jankende steel pedal gitaar in de achtergrond doet de rest.

Jason Isbell and the 400 Unit - Dreamsicle

 

De nummers zijn allemaal een voor een pareltjes vol levenswijsheden, spijtbetuigingen, aansporingen. De sterke teksten blijven, fijne gitaar solo’s en ook mooie uptempo songs zoals Overseas en Be Afraid complementeren het geheel. Jason Isbell zingt in Reunions zijn verleden, zijn persoonlijkheid en zijn karakter van zich af. Deze Cd is een must hear voor elke muziekliefhebber.

Jason Isbell - "Overseas" (Acoustic) / Harrisburg, PA

 

Jason Isbell and the 400 Unit
Reunions

Tracks

1. What’ve I Done To Help
2. Dreamsicle
3. Only Children
4. Overseas
5. Running With Our Eyes Closed
6. River
7. Be Afraid
8. St. Peter’s Autograph
9. It Gets Easier
10. Letting You Go


Ook op Blues Magazine ...