Foto Recensie: Janiva Magness - Stronger For It

Janiva Magness – Stronger For It

Format: CD/ Label: Alligator Records/ Release: maart 2012
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen>

Tekst: Tom Moerenhout

Het komt zelden voor dat ik mijn auto aan de kant van de weg zet omdat ik  erg goed wil horen wat er uit de CD speler komt waardoor ik zo afgeleid ben dat verder rijden op dat moment niet mogelijk is.
Dit gebeurde met de op Alligator Records uitgebrachte nieuwe CD van Janiva Magness, met de titel ” Stronger For It”.

Magness, geboren in Detroit, is op dit moment een van de beste Blues en Rhythm & Blueszangers ter wereld, dat kan je rustig stellen, bezoekers van Moulin Blues 2011 zullen dit zeker beamen.
Al behoorlijk onder de indruk van haar CD uit 2010 “The Devil Is An Angel Too” weet ik dat ze nu zeker tot de top 5 van mijn favoriete zangeressen behoort in het rijtje bij; onder andere Sass Jordan, waar Janiva wel qua stem mee te vergelijken is.

Haar soulvolle stem bezit een aardse, rauwe eerlijkheid ontstaan uit haar levenservaringen; haar ouders pleegden namelijk zelfmoord, zelf moest ze na omzwervingen bij pleeggezinnen op jonge leeftijd haar kind afstaan, maar is hier gelukkig weer mee verzoend en inmiddels is ze trotse grootmoeder geworden. De Blues in een flinke notendop…….

Deze CD is geproduceerd door Dave Darling (Brian Setzer, Meredith Brooks, Dan Hicks, John Waite) en wat heeft deze man een goed stel oren aan zijn hoofd.

Al gelijk met het eerste nummer hoor je dat het niet alleen erg goed opgenomen maar ook goed gemixed is; je hoort niet alleen de fraaie stem van Janiva en de traditionele muziekinstrumenten in een perfect stereobeeld, gespeeld door vakkundige muzikanten, maar ook percussieve toevoegingen zoals handclaps of woodblocks hoor je die geweldig goed in de gehele productie vallen.

Voor de eerste keer sinds haar debuutalbum in 1997 nam Magness een aantal van haar eigen, autobiografische, songs op, geschreven in samenwerking met producer Dave Darling.

Track List:
1. There It Is
2. I Won’t Cry
3. Make It Rain
4. Whistlin’ in the Dark
5. I’m Alive
6. Ragged Company
7. You Got What You Wanted
8. I Don’t Want To Do Wrong
9. Thought I Knew You
10. Dirty Water
11. Things Left Undone
12. Whoop and Holler

Natuurlijk is er op You tube een clip te vinden van één van de tracks:

Janiva Magness - I Won't Cry (Feat. Dave Darling) New Blues Song Pre-Release Live

en op haar website is de CD te downloaden http://janivamagness.com/


Ook op Blues Magazine ...