janiva-magness-original

Janiva Magness – Original

Format: CD
Label: Fathead records
Release: 24 juni 2012

Tekst: Jan Marius Franzen (http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/)

Het elfde album van Janiva Magness “‘Original” is een avontuurlijk album geworden. Als je er naar luistert voel je dat het dichtbij haar staat. Ze heeft 7 van 11 songs meegeschreven op dit album dat een unieke mengeling van roots, blues, soul en moderne muziek is. Als je naar haar invloeden vraagt dan is haar top 3: Etta James, Koko Taylor en James Brown en dat hoor je als je goed luistert terug op de CD. En dan doel ik voornamelijk op de essentie.

Haar prachtige stem met een bereik van 2 1/2 octaaf, mooie songteksten, waarbij zij zich kwetsbaar opstelt, en een begaafde producent (Dave Darling)  staan garant voor een dijk van een plaat. En dat is het geworden!  Een uniek album met veel emotie. Niet dat dat op haar vorige werk niet het geval was, maar nu heeft ze een groot deel van het album (mee)geschreven en er staan geen covers op. Vandaar de titel “Original”.

Het eerste nummer “Let Me Breathe” van de CD klinkt al meteen verrassend modern en is geschreven door Janiva en de producer Dave Darling. Een heerlijke groove die de kwetsbaarheid van de tekst goed ondersteunt. Na het mooi gezongen “Twice As Strong” met verfijnd gitaarwerk  volgt “When You Were My King”. Een hartverscheurende ballad waarbij alles samenkomt. Het klinkt als moderne muziek, en het is blues tegelijkertijd. En de soulvolle stem van Janiva maakt dit nummer perfect.
Alle songs op deze CD  zijn in essentie blues, maar wijken af wat normaal onder deze noemer wordt gepresenteerd.  Het album borduurt voort op haar invloeden en haar eerdere werk  en gaat verder.
Soms hoor je nog wat van die invloeden. Bijvoorbeeld op het nummer “I Need A Man”  komt de gitaarstijl van Bo Diddley terug.  Ik heb het album al veel beluisterd en mijn huidige favoriet is het soulvolle “Badass”, maar ik sluit niet uit dat dat in de toekomst gaat veranderen, want er is zoveel te ontdekken op deze CD.

Kortom : Een unieke en avontuurlijke CD. De titel “Original’ had niet beter gekozen kunnen worden. Janiva Magness heeft iets heel moois gemaakt. Misschien wel de beste CD van 2014.

Tracklist

1. Let Me Breathe
2. Twice As Strong
3. When You Were My King
4. I Need A Man
5. Everything Is Alright
6. With Love
7. Mountain
8. Who Am I
9. Badass
10. The Hard Way
11. Standing

Website: http://janivamagness.com/

Noot :
Op 10 juni a.s. besteedt Jan Marius in zijn radioprogramma Purple Haze op RTV Katwijk aandacht aan deze CD en is er ook een interview met Janiva Magness te horen. (Wijzigingen voorbehouden.)
Het programma is ook via internet te beluisteren:  http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/

 

 

 

 

 


Ook op Blues Magazine ...