Foto Recensie: Janiva Magness - Love Is An Army

Janiva Magness – Love Is An Army
Format: CD – Digital / Label: Blue Élan Records
Releasedatum: 23 februari 2018

Tekst: Wim Velderman (wekelijks te beluisteren op 12 local stations) 

Een klassiek verhaal over de motivatie om in het blueswereldje verzeild te raken denk ik, wanneer ik de bio van Janiva Magness lees op haar site en andere zoeksites.  Klassiek is ook het aantal awards dat door Janiva in de wacht is gesleept. Klassiek zijn ook de thema’s die in de songteksten van Janiva gekozen zijn.
Klassiek gekozen bij deze zangeres ook de prima muzikanten, achtergrondzangeressen, productie, etc. Klassiek  is ook de jaarlijkse release (zoek maar eens in het Blues Magazine archief) van nieuw werk. De schoorsteen moet roken, juist bij deze VS-inwoners. Zij hebben immers een totaal ander sociaal stelsel.
Klassiek is ook het feit dat de zangstem op latere leeftijd een halve toon of meer zakt. Blijft er dan wat moois te luisteren over ?

Waarom zou je met al deze wetenschap een cd of vinyl van Magness gaan aanschaffen? Ga er maar eens voor zitten, zoals ik nu ook doe terwijl ik dit verhaal opteken. Magness brengt met ‘Love Is An Army’ een klasse product uit. Geïnspireerd door maatschappelijke ontwikkelingen in binnen- en buitenland, sociaal bewogen en met inlevingsvermogen m.b.t. tot de menselijke verhoudingen. Dan zonder belerend of zeurderig te worden. Ze zingt de songs strak in, met veel variatie in toon en volume. De songs gaan van Americana, via country en soul, richting de blues. Veel variatie dus en geen tijd om te vervelen . Regelmatig lijkt het of ze rechtstreeks vanuit de Stax-studio tot je komt. Tegenwoordig kan geen enkele zichzelf respecterende artiest zonder het meespelen van grote namen en deze namen voegen deze keer ook nog wat toe: Charlie Musselwhite, Cedric Burnside, Delbert McClinton, Courtney Hartman bijvoorbeeld.

Zet de tv met onze Nationale babbelkous, zoals Jinek, Derksen of Mathijs uit en zet de muziek van Janiva op, schenk een goed glas, met mate, in en geniet: LOVE IS AN ARMY.


Tracks:
01. Back To Blue
02. Hammer
03. On And On
04. Tell Me
05. Love Is An Army
06. Down Below
07. What’s That Say About You
08. What I Could Do
09. Home
10. Love To A Gunfight
11. When It Rains
12. Some Kind Of Love

Website: Janiva Magness


Ook op Blues Magazine ...