De Amerikaanse zangeres Jan James groeide op in het centrum van Michigan. Als jong meisje zong ze in het plaatselijke kerkkoor. Het is daar dat ze haar stem leerde gebruiken en op het moment dat ze had leren gitaar spelen probeerde zij haar stem ook volop uit. Al op vrij jonge leeftijd werd Jan uitgenodigd om op openbare bijeenkomsten te zingen. Jan had de smaak om op een podium te staan en te zingen voor een publiek vrij snel te pakken. Jan James begon als duo (samen met een gitarist) op te treden in kleine clubs en café’s. Op het moment dat Jan haar gitarist moest vervangen kwam ze op weg naar Michigan State songwriter en gitarist Craig Calvert, die later ook haar partner zou worden, tegen. Het was een perfecte timing want Craig had juist een pauze ingelast bij de punkband waarbij hij speelde. Ze begonnen samen te spelen en ontwikkelden een muzikale chemie, die is uitgegroeid tot een groot geluid en gevoel dat is gekleurd met blues, soul en de zoete dynamiek van de beste rock. In de omgeving van Detroit kregen ze een solide reputatie en Jan James werd door de Detroit Metro Times verkozen tot beste zangeres. Later verhuisden beiden naar de blues hoofdstad Chicago. Ze werden één van de favoriete bands in clubs zoals Buddy Guy’s Blues Legends, Taste Of Chicago en The House Of Blues. Ze deelden het podium met Koko Taylor, John Mayall, Little Feat, James Brown en B.B. King. In 1992 verscheen op Z Records hun debuut demo ‘Last Train’. Die demo werd opgepikt door Provogue Records en die brachten in 1994 het album ‘Last Train’ in Europa uit. Jan James lanceerde een promotietournee, met akoestische en elektrische optredens op radio en televisie en een hele reeks concerten in Nederland, België, Duitsland en Scandinavië. Er volgden met ‘Color Of The Rose’ uit 1995, ‘Soul Desire’ uit 1997 en het uitstekende ‘Limousine Blues’ uit 2003 nog drie albums bij Provogue Records. Jan James kreeg staande ovaties in een toneelstuk dat opgevoerd werd in het Royal George Theater in Chicago, waarin zij de rol vertolkte van blueslegende Janis Joplin. Met het album ‘Justify‘, dat op zes maart verschijnt, is Jan James al aan haar elfde album toe. ‘Justify’ bevat elf songs en daar werden er tien van door Jan James en Craig Calvert geschreven. Het is voor Jan een heel persoonlijk album, waarin ze moeilijke onderwerpen zoals zelfmoord en het vluchtelingen probleem niet uit de weg gaat.

Tekst: Walter Vanheuckelom, i.s.m. ConcertMonkey.be

Het album opent met de vloeiende en sexy opener ‘I’m Always Coming Back’, een liefdeslied waarin Jan met haar warme en prachtige stem haar liefde verklaart aan haar geliefde en hem beloofd dat zij er altijd voor hem zal zijn. Aan de uitstekende Wah Wah gestuurde gitaar riffjes en de verschroeiende snarensolo van Craig Calvert te horen is hij daar geweldig blij mee. Drummer Bryan Resendiz en bassist Gordon Patriaca zorgen voor de heerlijke groove en toetsenist Bob Long is het gehele nummer door uitstekend aanwezig op zijn klavieren. Met een Jimi Hendrix getinte gitaar riff trekt Craig Calvert de titeltrack ‘Justify’ op gang. Jan James heeft het gevoel dat ze zich voor alles moet verantwoorden. Ze moet haar vrees, haar woede, haar eenzaamheid, haar tranen haar pijn, haar liefdesverdriet en haar verdriet steeds tegen iedereen rechtvaardigen. Jan James zingt het nummer met veel kracht en emotie in haar stem. Craig blijft het gehele nummer gretig rondstrooien met verschroeiende Wah Wah gitaar riffs. In de soulvolle rocker ‘Good Man Down’ zingt Jan over het actuele migratie en vluchtelingen probleem. Met een warme, maar overtuigende stem zet ze haar mening nog wat kracht bij. Toetsenist Rob Long draagt de melodie met zijn warme orgelklanken en Craig Calvert schittert weer met splijtende en vlijmscherpe snaren riffs. Ook de backing zangeressen Cheryl Wilson & Joyce Faison leveren hier een mooie vocale bijdrage.

De zangeres smeekt haar geliefde om te blijven in de emotionele ballade ‘Try’. Je moet als man al heel sterk in je schoenen staan om aan die prachtige smekende stem te weerstaan, want Jan zingt deze ballade weer op een sublieme wijze. Ze wordt vocaal weer op een fantastische wijze bijgestaan door Cheryl Wilson & Joyce Faison. Instrumentaal is het genieten van het prachtige toetsenwerk van Rob Long en de uitstekende Lapsteel klanken van Drew Howard. ‘Believe In Me’ is een vloeiende, door de piano gedreven, bluessong, die dankzij drummer Bryan Resendiz en bassist Gordon Patriaca een heel aanstekelijk ritme heeft. Craig Calvert zet ook in dit nummer de kers op de taart met een prachtige gitaar solo. David Seman zorgt met een scheurende mondharmonica riff voor een heel knappe intro van de uitstekende rocker ‘Lucky U.R.’. Jan James zingt haar positieve boodschap weer met veel overtuiging. ‘Lucky U.R.’ heeft een stevig en catchy refrein dat uitnodigt om mee te zingen en Craig Calvert is weer outstanding op zijn sixstring. Hij kleurt de sound van ‘Lucky U.R.’ met pittige en priemende gitaar riffs en met een melodieuze snarensolo zet hij zijn instrumentale virtuositeit nogmaals in de spotlights. Er hangt een geheimzinnige sfeer in de sudderende blues song ‘Different Life’, een nummer over bedrog, pijn en plezier. Jan kan ook hier weer bekoren met haar krachtige, soulvolle stem. De manier waarop Jan dit nummer zingt getuigt van grote klasse. Ook haar partner Craig is weer schitterend aanwezig met vlijmscherp en priemend gitaarwerk.


‘Never In The Game’ is een, bijna vijf minuten durende, meeslepende en melodieuze ballade, waarin opnieuw de de prachtige gevoelvolle stem van Jan en het uitstekende snarenwerk van Craig in de kijker springen. Dat Jan James over een krachtige stem met een breed bereik beschikt toont ze nogmaals in ‘Anything You Want’, een mix van moderne gospel en rock. Daarna zetten ze hun tanden in de The Rolling Stones klassieker ‘Honky Tonk Woman’. Jan James en haar band blijven in deze cover redelijk dicht bij de originele versie. Ze spelen het nummer wel iets trager. Instrumentaal schittert Craig weer op zijn sixstring en ook David Seman weet te bekoren met zijn uitstekende scheurende mondharmonica. Al had deze laatste wel nog iets meer inbreng mogen hebben volgens mij. De beste vocale prestatie op dit album levert Jan James misschien wel in de emotionele ballade ‘Where You Gonna Run To’. Hier trekt de zangeres met haar stem alle registers open, terwijl Craig het hele nummer weer gretig rondstrooit met priemende gitaar riffs. Het beste nummer op het album is de stomende afsluiter ‘Dangerous Decision’, een bluesrocker die gespekt wordt met de priemende gitaar riffs van Craig en waarin David Seman de sound kruidt met zijn huilende mondharmonica. ‘Justify’ het elfde album van Jan James, is net als haar vorige albums, weer een uitstekend album. Jan heeft een krachtige en mooie stem en weet zich heel goed in haar nummers in te leven. Met Craig Calvert heeft ze een ideale partner, want samen schrijven zij heel sterke nummers en zijn instrumentale inbreng in de songs is toch heel bepalend in de muziek die Jan James brengt. Wie deze erg goede zangeres nog niet moest kennen kan ik alleen maar aanraden om haar naam eens in te tikken op het internet en een paar filmpjes van haar te bekijken. Degenen die dat doen zullen zeker een aankoop van ‘Justify’ overwegen.

Jan James
Justify

Te bestellen bij bol.com

Label: Blue Palace Records
Release date: 6 March 2020

Tracks
01 I’m Always Coming Back
02 Justify
03 Good Man Down
04 Try
05 Believe In Me
06 Lucky U.R.
07 A Different Life
08 Never in the Game
09 Anything You Wanr
10 Honky Tonk Woman
11 Where You Gonna Run To
12 Dangerous Decision

Jan James: Zang
Craig Calvert: Gitaren
Gordon Patriaca: Bas
Bryan Resendiz: Drums
Bob Long: Keyboards
David Seman: Mondharmonica
Cheryl Wilson & Joyce Faison: Backing vocals
Drew Howard: Lap steel
Ana Maria Alvarez: additional vocals

Online: www.janjames.com


Ook op Blues Magazine ...