Foto Recensie: Jan James - Calling All Saints

Jan James – Calling All Saints
Format: CD / Label: In-Akustik
Releasedatum: 21 september 2017

Tekst: Peter Marinus

Al vanaf het begin van haar loopbaan wordt zangeres Jan James al achtervolgd door vergelijkingen tussen haar en Janis Joplin. Het feit dat Jan ooit de rol van Janis speelde in een stuk over Janis Joplin in Chicago’s Royal George Theatre voedden deze vergelijkingen alleen maar. Ik hoor de overeenkomsten met het stemgeluid van Joplin echter niet.
Ook niet op haar nieuwste album ‘Calling All Saints’. Het eerste album van deze zangeres uit Michigan verscheen al in 1994 en nog steeds houdt zij zich bezig met een mix van blues, soul en rock. En dat doet zij in een geheel eigen, vocale stijl. Haar stem is minder rauw dan die van Janis Joplin maar heeft echter wel net zo veel power. Haar nieuwste album zal zeer zeker in de smaak vallen van de bluesrock fans. Samen met haar partner, gitarist en producer Craig Calvert levert zij hier een album af, dat keihard rockt. Ook de rustigere nummers worden opgesierd met stevige gitaarsoli.

De shuffle I’m A Gambler opent het album. Een hard nummer met messcherp gitaarwerk en Jan is hier met soulvolle zang te horen. Nog een shuffle, Roll Sweet Daddy, maar dan eentje van een zeer sensuele aard. De belangrijkste bluesrock ingredienten zijn  hier weer aanwezig: vlammende gitaar, brandende harmonica, een stug voortstampende ritmesectie plus de soulstrot van Jan. Dan volgen er twee slowblues nummers. Ten eerste Heart Of The Man, een soulvol nummer met een loeiharde gitaarsolo. Gevolgd door de basic blues Losing Man met een slepend tempo.
De shuffle Cry Cry Cry zit vol soul. Een lekker laidback nummer met priemende gitaar. Countryblues kom je tegen in de shuffle It’s So Easy.
Calling All Saints en Black Orchid Blues vallen weer helemaal in het bluesrock straatje. Beiden lekker stevig.
Een nummer wat totaal buiten de bluesrock valt is Battle Of Jesse. Een uptempo country nummer dat door Jan’s zang nog van een rauw randje wordt voorzien.

Laten we de vergelijkingen met Janis Joplin nu eens vergeten en gewoon genieten van Jan’s eigen kwaliteiten. En dat zij die heeft wordt op dit prima bluesrock album wel bewezen!

Jan James - Black Orchid Blues

Tracklist:
01. I’m A Gambler
02. Roll Sweet Daddy
03. Heart Of The Blues
04. Losing Man
05. Cry Cry Cry
06. It’s So Easy
07. Calling All Saints
08. Everybody Wants To Be Loved
09. Bucky Blues
10. Battle Of Jesse
11. Trouble With The Water
12. Black Orchid Blues

Website: Jan James


Ook op Blues Magazine ...