Foto Recensie: Jan Akkerman - Close Beauty

Jan Akkerman – Close Beauty
Format: CD – 180 gram Double shiny gold Vinyl – Digital
Label: Music Theory Recordings – Mascot Label Group
Releasedatum: 25 oktober 2019

Tekst: Peter Marinus

Het heeft acht jaar geduurd maar nu is er dan eindelijk een nieuw studioalbum van Jan Akkerman verschenen! En het mooie daaraan is, dat Jan op 72-jarige leeftijd nog steeds in topvorm is! Nog steeds verdomt hij het om zich op één bepaalde muzikale stijl vast te pinnen. Dat was in het verleden ook al het geval. Met het grootste gemak pakte Jan toen stijlen als rock, fusion, klassiek, blues en zelfs electro aan.

Op zijn nieuwe album wordt Jan begeleid door zijn vaste band, die bestaat uit Martijn van den Berg (drums), David de Marez Oyens (bas) en producer Coen Molenaar (toetsen).

Het album wordt geopend door Jan op de akoestische gitaar in Spiritual Privacy (Sunset Tango). Een nummer waarin hij op zijn navolgbare wijze met ogenschijnlijk gemak flamenco, fusion en oosterse invloeden vermengt door zijn deels razendsnelle solos en door sfeervol spel. De band staat hem hier zacht groovend bij.
Beyond The Horizon opent met warme new age-achtige toetsenklanken en ontwikkelt zich langzaam tot een zeer sfeervol nummer met het uit duizenden te herkennen Akkerman geluid, waarin zowel fusion als bluesy klanken weer hand in hand gaan. Dit nummer grijpt terug naar het geluid van zijn soloalbums van eind jaren ’70. In Reunion pakt Jan de akoestische gitaar er weer bij in een sprankelend, warm swingend fusionnummer waarin door de percussie ook world music invoeden te bespeuren zijn.
De akoestische gitaar wordt in Close Beauty afgewisseld met de elektrische gitaar. Warm deinende fusion. Retrospective is een behoorlijk indrukwekkend complex en zwaar nummer waarin Focus elementen opduiken maar ook Weather Report-achtige fusion en lichte klassieke invloeden. In Passagaglis grijpt Jan weer terug naar zijn eind jaren ’70 stijl. Een intiem nummer met fraaie warme gitaarakkoorden en helemaal solo uitgevoerd.
Tommy’s Anniversary is een nummer waarin de Focus klassieker “Tommy” helemaal omgebouwd is naar Jan’s huidge stijl met een ontspannen groovend fusion geluid. In Don Giovanni gaat de fusion van Jan weer fraai samen met een mystiek world music geluid. Meanwhile In St. Tropez heeft een bijpassend zacht deinend geluid met een zeer luxueus gevoel.
Ook het funken is Jan nog niet verleerd want French Pride is een heerlijk funky fusion nummer, dat zonder enige moeite kan wedijveren met “Crackers”. Jan blijft funken in Fromage. Op een luchtigere wijze met een haast Chic-achtige groove.
De afsluiter Good Body Every Evening is een zwoel latin-fusion nummer waarin Jan’s broeierige gitaar hem langzaam heupwiegend naar de slaapkamer gidst waar dat “good body”op hem wacht.

Jan Akkerman is terug en laat via dit nieuwe album weten dat er nog steeds zwaar rekening met hem gehouden dient te worden. Een “beauty” van een album dat mij nu al “close” aan het hart ligt.

Jan Akkerman - Tommy's Anniversary (Official Music Video)


Tracklist:
01. Spiritual Privacy (Sunset Tango)
02. Beyond The Horizon
03. Reunion
04. Close Beauty
05. Retrospection (Emotional Debris-The Power Behind The Throne-Hear The Trees Whistle For The Dog-Euridice)
06. Passagaglis
07. Tommy’s Anniversary
08. Don Giovanni
09. Meanwhgile In St. Tropez
10. French Pride
11. Fromage
12. Good Body Every Evening

Website: Jan Akkerman


Ook op Blues Magazine ...