Jamie Thyer – Jamie Thyer Meets The Dominators.. At The Dyed Roots Of Blues Rock
Format: CD – Digital / Label: Road Dog Records
Releasedatum: 15 januari 2019

Tekst: Edwin Steehouwer

Door het horen van deze plaat heb ik ervaren welke pijn soms een recensent moet doorstaan. Pijn omdat in de wereldwijde muziekpers bleek dat de band ontzettend blij was met de release, maar ik desondanks een andere mening ben toegedaan en ik het gevoel heb dat de neiging bestaat het werk met een onvoldoende te beoordelen. Pijn ook omdat dit album in zijn  compleetheid de muzikale kunsten van virtuoos Jamie Thyer dreigen te ondergraven.
Helaas voel ik me toch genoopt te stellen dat ik dit album één van de minst goede albums vind die ik in mijn leven heb gehoord.

Qua gitaarspel is er technisch weinig op aan te merken. Als ik de andere facetten van de muziek belicht, is helaas voor Jamie, zijn nasale stemgeluid de spreekwoordelijke bottleneck. Tijdens de nummers waar stemvariatie wordt gevraagd lukt het hem nauwelijks deze variatie toe te passen. Gelukkig voor hem weet de aanwezige ritmesectie dit enigszins te compenseren.
Het gevoel van muzikale onbevrediging blijft  beklijven. Nogmaals: afkraken, ook in gematigde vorm, is nooit leuk maar mijn gevoel van plezier ontbrak bij het meermaals beluisteren van deze plaat. Als ik mijn visie op dit samenvatten, zal ik zeggen dat ik het dertien in een dozijn album vind.
Het variété van ‘hardcore blues’ tot funk komt dan wel aan bod, maar de ervaring van ‘’ Hé dat is verrassend’ heeft zich nooit geopenbaard. Lichtpuntjes daarentegen zijn Wicked City en  Can You Hear  wat mij erg aan Peter Green deed denken.

Jammer, jammer maar “without struggle there is no progression”, dus ik hoop dat de opvolger van deze plaat meer te bieden heeft, want ik heb wel gehoord dat Jamie Thyer veel meer te bieden  heeft dan hij op dit album heeft laten horen. Aan het einde een ongevraagd advies: Een tweede zanger zal niet misstaan.


Tracklist:
01. 3D Jones
02. Might Have Been
03. Frigid Air
04. My Own Company
05. On My Way
06. Wicked City
07. Put Your Guitar Down
08. Can You Hear
09. Rattletake Snail
10. Rough Rider

Website: Jamie Thyer


Ook op Blues Magazine ...