Jamie McLean Band – New Orleans Sessions
Format: CD – Digital / Label: Artist Tone Productions, LLC
Releasedatum: 19 juli 2019

Tekst: Ella-Milou Quist

Als gitarist voor New Orleans grootheid Aaron Neville en de eveneens uit New Orleans afkomstige Dirty Dozen Brass Band toerde Jamie McLean over de hele wereld. In 2010 richtte hij zijn eigen groep op; de Jamie McLean Band en heeft met deze formatie sindsdien vier studioalbums en één live album uitgebracht. De zesde release ‘New Orleans Sessions’ is inmiddels een feit.

Hoewel Jamie al honderden originele composities op zijn naam heeft staan, heeft hij dit keer gekozen voor een album vol covers. Hij wijkt met ‘New Orleans Sessions’ af van zijn gebruikelijke southern rock geluid en heeft de ziel van New Orleans toegevoegd. Om deze sound te creëren heeft hij de hulp ingeroepen van zijn oude maatjes van de Dirty Dozen Brass Band voor de blazerspartijen op Let’s Go Crazy (Prince) en Sledgehammer (Peter Gabriel).

Tevens trommelde McLean de Amerikaanse zanger en liedjesschrijver Marc Broussard op om samen met hem Bring It On Home To Me (Sam Cooke), Love The One You’re With (Stephen Stills) en Them Changes (Buddy Miles) te vertolken. Alsof dat nog niet genoeg is vroeg hij ook de zoon van Aaron Neville, multi-instrumentalist, singer-songwriter en producer Ivan Neville om mee te spelen op Sledgehammer.
Singer-songwriter Anders Osborne doet ook nog even een duit in het zakje op When The Levee Breaks (Led Zeppelin).  Alleen op Into The Mystic (Van Morrison) hoor je puur en alleen de Jamie McLean Band. Het verbaasd dan ook niet dat de groep van dit nummer een ruigere versie heeft gemaakt met stevige gitaarpartijen. Het nummer krijgt hierdoor een onvervalste Southern rock sound. Nog steeds hoor je de Southern rock roots van de band terug op het hele album, evenals een vleugje soul, New York City swagger, bluesrock, roots en Delta blues.

Over het algemeen zijn alle songs op de plaat wat dikker en smeuïger gemaakt dan de originele versies. De groep heeft aan ieder nummer een geheel eigen draai gegeven en het zo in een moderner jasje gestoken. Zo is Bring It On Home To Me een bluesshuffle geworden die voornamelijk draait om de gitaar en zang. Dat zowel Marc Broussard als Jamie over een gouden strot beschikken, kunnen we op dit nummer heel goed horen.
Een liedje van Prince coveren daarentegen is heel andere koek. Dat is niet iets dat je zomaar even doet. Daar moet je heel goed over na denken. McLean en zijn band hebben het aangedurfd en er met lekkere bluesrock licks, soulvolle vocalen en de fantastische blazerspartijen van de Dirty Dozen Brass Band, een heel swingend New Orleans blues nummer van gemaakt. Op Love The One You’re With hebben de akoestische gitaar en Hammond, zoals op de originele uitvoering te horen is, plaatsgemaakt voor een stevige elektrische gitaar en funky basloopjes. Deze worden perfect aangevuld met een soul achtergrondkoortje en ritmische drumpartijen. Hierdoor krijgt het liedje echt een soul feel.
Sledgehammer is het minst veranderd; de blazerssectie is nagenoeg hetzelfde en zelfs Jamie’s zangstem komt in de buurt van die van Peter Gabriel. Je hoort alleen niet de typische jaren tachtig sound zoals op het origineel en de baslijn is ook minder funky. Uiteraard is er op de versie van de Jamie McLean Band wel meer ruimte voor elektrisch gitaarwerk.
Them Changes is een stuk duisterder dan het origineel en heeft een southern rock en New York City swagger tint gekregen. De enige verwijzing naar de soul uitvoering van Buddy Miles zijn de soulvolle stemmen van Jamie en Marc. When The Levee Breaks is met een vette slide gitaar (in plaats van een mondharmonica) en overstuurde elektrische gitaar nog ruiger dan de uitvoering van Led Zeppelin.

Door de eigen interpretatie van de band zijn de liedjes op ‘New Orleans Sessions’ een mooie ode geworden aan de artiesten van weleer en gelukkig alles behalve een kopie. De groep laat hiermee zien dat ze nog veel meer in haar mars heeft en zeker geen one-trick-pony is. De heren durven buiten de gebaande paden te treden en zijn van meerdere markten thuis. Gek genoeg is ‘New Orleans Sessions’ daarmee, ondanks de covers, het meest verrassende album van de groep tot nu toe.


Tracklist:
01. Bring It On Home To Me
02. Let’s Go Crazy
03. Love The One You’re With
04. Sledgehammer
05. Into The Mystic
06. Them Changes
07. When The Levee Breaks

Website: Jamie McLean Band


Ook op Blues Magazine ...