Jamestown Revival – San Isabel
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Jamestown Revival Recordings
Releasedatum: 14 juni 2019

Tekst: Martijn Wesseling

Sinds de single “California (Cast Iron Soul)” luister ik met enige regelmaat de eerste twee cd’s van Jamestown Revival. De band, bestaande uit Zach Chance and Jonathan Clay, bestaat sinds 2010. In het begin slechts een duo en langzaam uitgebreid naar een volledige band. Zowel ‘Utah’ als ‘The Education Of A Wandering Man’, de eerste twee albums kregen voornamelijk goede recensies. Waarbij ze bij het tweede album wat meer de blues en Southern rock kant op zijn gegaan. Hier leken ze de Revival kant van hun naam, wat een ode is aan Creedence Clearwater Revival, wat meer te omarmen.

Op het derde album, ‘San Isabel’, gaan ze weer terug naar het geluid van het eerste plaat. Al staan hier nog meer dan op de eerste plaat de harmonieën voorop. Het album is vernoemd naar een kleine afgelegen studio met uitzicht over San Isabel National Forest in Buena Vista. Dit, waarschijnlijk adembenemende, uitzicht is terug te horen op het album. Bij het beluisteren zie je ze al zitten in alle rust op een veranda, met zicht op de prachtige natuur.

Het tweede liedje op het album This Too Shall Pass, draai ik al een flinke tijd. Op instagram schrijven de heren zelf Southern and garfunkel en dit is precies zoals het klinkt. Het geluid van Simon and Garfunkel klinkt door dit liedje heen, maar dan met een Southern twist. Naast dit nummer zijn er al verschillende liedjes vooraf verschenen.

Het eerste nummer wat verscheen is ook het eerste nummer op het album. Crazy World (Judgment Day) past goed in de traditie van folk muziek. Zowel muzikaal, als tekstueel. Het is een duidelijke oproep om na te denken over de huidige staat van de wereld en onze rol er in. “Jonathan and I write from having a conversation or reflecting about things we’ve experienced,” Chance explains. “This is like if you were sitting at a bar with a friend and having a couple of drinks and another crazy event of the day comes across the news ticker and you’re like, ‘Man, this is a f—ing crazy place we live in.’ It’s that feeling a little down in the dumps as far as the state of affairs and what we as human beings are doing with ourselves now.” (bron: http://buzzbands.la/2019/02/23/stream-jamestown-revival-crazy-world-judgement-day/)

Eigenlijk kun je het gehele album zien als een soundtrack voor reflectie. Luister alleen al eens naar het, ook al vooraf verschenen, bijna etherische nummer Who Hung The Moon. Met teksten als:

“Under a blanket of infinite time
Drunk on the year and the taste of the wine
Young and wild and growing old too soon
And asking the questions like who hung the moon”

 Met een koptelefoon en een heldere nacht ga je geheel mee in de grote vragen die ze oproepen in dit liedje.

Voor liefhebbers van het wat rauwere geluid op ‘Education Of A Wandering Man’ is deze derde leg waarschijnlijk even wennen. De samenzang en het, eerder genoemde, bijna etherische geluid is de kern van dit album. Ze halen de inspiratie bij voorgangers als CSNY en Simon and Garfunkel. Het is een album om in alle rust te beluisteren en weg te dromen.

Voor mij is dit het beste werk wat de heren tot nu toe hebben geleverd en een album (het is vroeg) dat hoogstwaarschijnlijk in mijn jaarlijstje zal belanden. Wat een pracht. Is het vannacht helder? Ik denk dat ik even buiten ga zitten met mijn koptelefoon en een goed glas imperial stout.


Tracklist:
01. Crazy World (Judgement Day)
02. This Too Shall Pass
03. Killing You, Killing Me
04. Who Hung The Moon
05. Something That You Know
06. Round Prairie Road
07. Mountain Preamble
08. Harder Way
09. California Dreamin’
10. Mayday Man
11. Winter’s Lament

Website: Jamestown Revival