James Yorkston – The Route To The Harmonium
Format: CD – Digital / Label: Domino Records
Releasedatum: 22 februari 2019

Tekst: Peter Marinus

Betoverend, intens, intiem en warm. Dat zijn de woorden, die mij te binnen schieten bij het beluisteren van het achtste album van de Schotse singer-songwriter James Yorkston.

James is niet voor een kleintje vervaard want hij bespeelt een heel arsenaal aan instrumenten. Ik zal ze eens opnoemen: gitaar, bas, autoharp, accordeon, dulcitone, mandoline, sampler, fluit, steeldrums, percussie, Nyckelharpa, Mbira, synthesizer, dulcimer, concertina, elektrische piano, orgel, klarinet en harmonium. En dan zingt hij ook nog eens!

Zijn folk is doorspekt met jazz en een Oosterse mystieke sound. James wordt bijgestaan door een aantal klasse muzikanten. Reuben Taylor op accordeon, Doogie Pal (bas), Jon Thorne (bas), Faisal Rahman (drums), John Ellis (piano, Hammond orgel), David Wrench (synthesizer en produktie), Tom Arthurs (trompet), Grace Banks (zang) en Sarah Scutt (zang, klarinet en fluit).
Het album is vanaf het begin tot aan het eind betoverend en zeer intrigerend.

Your Beauty Could Not Save You is een zacht ruisend folknummer met een mystiek geluid waar Tim Buckley in de 60’s ook patent op had. Ook hij was niet te beroerd om zijn folk te voorzien van jazz. Hier aanwezig door een zachte Miles Davis-achtige trompet.
James draagt zijn teksten voor in het dromerige The Irish Wars Of Independence. Een deinend folknummer waarin James ook zijn haast fluisterende stemgeluid laat horen. Een overdadig mooi nummer waarin overdaad in dit geval zeker niet schaadt! Like Bees To Foxglove is een statig folknummer waarin de invloed John Martyn te horen is.
Shallow heeft wederom dat zachte zwevende folkgeluid waarmee je je met alle liefde wilt omhullen. Niks “Shallow” maar zeer indringend. Na het intieme solonummer The Blue Of The Thistle volgt het staccato pompende My Mouth Ain’t No Bible. Een vrij heftig nummer met een wrang sfeertje waarin James zijn spoken word op ons los laat. Een nummer met een tekst, gezien door de ogen van een overledene, die niet het licht maar alleen maar duisternis heeft gezien.
Solitary Islands All is een desolaat breekbaar folknummer in een Nick Drake stijl. The Villages I Have Known My Entire Life is een zeer indrukwekkende en emotionele pianoballad. Opvallend is Yorkston Athletic. Een nummer, dat uit 2005 stamt en destijds instrumentaal was. Op dit album heeft James er spoken words aan toegevoegd met snijdende staccato gitaarriffs en een broeierige accordeon. Een wrang nummer over een stervende man.
De pianoballad A Footnote To An Epitaph met zijn betoverende trompet sluit het album af.


Tracklist:
01. Your Beauty Could Not Save You
02. The Irish Wars Of Independence
03. Like Bees To Foxglove
04. Shallow
05. The Blue Of The Thistle
06. My Mouth Ain’t No Bible
07. Solitary Islands All
08. The Villages I Have Known My Entire Life
09. Oh Me, Oh My
10. Brittle
11. Yorkston Athletic
12. A Footnote To An Epitaph

Website: James Yorkston