James Taylor – The Warner Bros. Albums (1970-1976)
Format: CD – LP – Digital / Label: Rhino
Releasedatum: 19 Juli 2019  

Tekst: Paul Op den Kamp

Waar begint het oeuvre van een artiest? Bij het eerste uitgebracht album of bij het eerste gelukte artistieke uiting? James Taylor maakt al een debuutalbum voor het label van de Beatles. De doorbraak kwam echter met de klassieker ‘Sweet Baby James’. Dit album is de startpunt van deze nieuwe box. We zullen het maar nemen als vertrekpunt in het werk van de artiest in kwestie.

Als een van de nieuwe singer-songwriters die begin jaren zeventig het toneel betreden kende de jaren zeventig een turbulent verloop. Een duizelingwekkend talent voor mooie liedjes, trouwen met Carly Simon en het starten van een gezin. Aan de andere kant het gevecht met een drugsverslaving en wisselend commercieel succes. Een gevecht dat al die jaren later nog steeds goed hoorbaar is. De albums halverwege de box zijn net even iets minder dan de rest. De sfeer wordt naargeestig en erg zwaar.
Een gevoel waardoor evergreen You’ve Got A Friend zelf wat desperaat klinkt. De ode aan vriendschap lijkt dan wat smekend. Alsof de hoofdpersoon tegen beter weten in wacht op die persoon die hem al zo vaak teleurgesteld heeft.


Waar zijn collega’s singer-songwriters uit die jaren zich meestal bediende van jazz invloeden is het hier blues dat de klok slaat. Als een eenzame zanger die zich zonder band moet behelpen beukt hij regelmatig zijn gitaar af als een vorm van compensatie. Het nummer Steamroller is een duidelijk voorbeeld.


Als laatste observatie nog even dit. Qua albumcovers lijkt het net alsof James Taylor gedurende de zes hoezen zich langzaam omdraait van zijn publiek. Om op JT uit 1977 plots weer recht in de camera te kijken. Misschien de vertaling van zijn innerlijke demonen dat zich onbewust afspeelde op de omhulling van de albums?

Tracklist:
CD 1: Sweet Baby James
CD 2: Mud Slide Slim and The Blue Horizon
CD 3: One Mag Dog
CD 4: Walking Man
CD 5: Gorrila
CD 6: In The Pocket

Website: James Taylor


Ook op Blues Magazine ...