Foto Recensie: James Luther Dickinson and North Mississippi Allstars - I’m Just Dead, I’m Not Gone.

Recensie: James Luther Dickinson and North Mississippi Allstars – I’m Just Dead, I’m Not Gone

Format: CD/ Vinyl / Memphis International Records / Releasedatum: 3 Juli 2012
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Nineke Loedeman

James Luther (Jim) Dickinson (1945-2009), nam zijn enige live-album op met zijn zoons Luther en Cody, die tezamen met Chris Chew beter bekend zijn als de North Mississippi Allstars, en Jimmy Davis op rhythm-gitaar en zang. Het album is reeds opgenomen in 2006 in het New Daisy Theater, gelegen aan Beale Street in Memphis. Jim heeft zijn leven gewijd aan de Memphis music-scene: als producer van oa. The Replacements, Texas Tornados en John Hiatt, als keyboardspeler bij de Dixie Flyers en als initiator om langvergeten bluesmannen weer in de spotlights te krijgen. Zijn ietwat klagende pianogeluid is te horen op het Rolling Stones album Wild Horses, en ook speelde hij op Bob Dylan’s album Time out of Mind. Vele jaren werkte hij met Ry Cooder tezamen, en speelde oa. met Aretha Franklin. De man was zeer veelzijdig, bracht meerdere soloalbums uit, produceerde voor anderen en deed dat met een onuitputtelijke drive.
Maar bovenal was Jim Dickinson echtgenoot en vader. En dat is precies wat je terughoort als je dit album luistert: een vader en zijn zoons, die de muziek brengen die door hun aderen stroomt, en dat presenteren op een volstrekt natuurlijke wijze.

Dit, zoals gezegd, livealbum begint met een heerlijk gebed op rijm van Jim, waarin hij refereert aan George Bush, novocaine, whisky, honing en mooie meiden, en vormt zo een perfecte intro voor het greasy Money Talks (Sir Mack Rice). In mijn favoriete nummer Codine (Buffy Sainte-Marie) wordt de ellende van drugsverslaving intens neergezet, het nummer grijpt je bij de strot, sleurt je mee via een opzwepende piano-solo naar een donkere gitaarpartij van Luther. De sfeer wordt grimmig tot en met het laatste couplet, waarna Jim het weer terugbrengt naar een kalmere setting. Het uitzinnige publiek wordt bedankt met een droog “thank you fans of drug addiction”. Alle songs zijn van artiesten wiens muziek of als persoon als een rode draad door Jim’s leven lopen.

Luisterend naar dit album, springt het pianospel van Jim eruit, zeker in pure rock-‘n-roll nummers als Truck Drivin Man en Rooster Blues ( Ronnie Hawkins). Het album wordt afgesloten met het prachtige Down in Mississippi , swamp-blues ten top met alweer een verbluffende gitaarsolo van zoon Luther. Jim’s indringende, grauwe en ruige stem bepaalt het geluid van het gehele album, welke bol staat van blues, boogie, soul en roots…alles zit erin, en de Mississippi Hill Country Blues-sound zweemt over de hele cd. Een simpele, doch geweldige sound, strak maar toch o zo relaxed gespeeld. De nummers worden met grapjes lekker aan elkaar gepraat door Jim, die zo nu en dan Luther aanspoort om los te gaan in een solo.
Met vaderlijke trots worden de bandleden voorgesteld: “Big Son” Luther op gitaar, “Baby Son” Cody op drums, “Spiritual Son” Chris op bas en favoriete zanger Jimmy Davis op gitaar en vocals. Wat heerlijk moet het zijn om met je kinderen zulke fijne muziek te maken en dit te delen met een gretig publiek.

Jim hield zijn zoons voor: “Play every note like it’s your last, because one of them will be”, en die woorden hebben ze ter harte genomen. Met de release van dit bijzondere album is duidelijk geworden: Jim Dickinson is dood, maar niet vergeten…

Tracklist:
1. Money Talks
2. Ax Sweet Mama
3. Codine
4. Red Neck, Blue Collar
5. Kassie Jones
6. Rooster Blues
7. Never Make Your Move
8. Truck Drivin’ Man
9. Down in Mississippi

http://www.zebraranch.com/
http://www.nmallstars.com/


Ook op Blues Magazine ...