Jailbirds – The Great Escape
Format: CD / Label: Golden Robot Records
Releasedatum: 5 juli 2019

Tekst: Peter Marinus

Wat krijg je als je een Australisch “ruwe bolster blanke pit” karakter mengt met Ierse vurige emoties? Dan krijg je dus een band als Jailbirds! Deze band bestaat namelijk uit de Australische broers Alex McDonald (zang, gitaar) en Jay McDonald (drums) uit Sidney, die in Ierland terecht kwamen en daar samen met Ed Orr (gitaar) en Jamie Trimble (bas) de Jailbirds oprichtten.

Het is dan ook niet zo gek dat hun debuutalbum vol staat met muziek, die klinkt als een mix van AC/DC met de nodige Thin Lizzy invloeden. Voeg daar dan ook gelijk maar wat lichte Aerosmith en Rolling Stones/Black Crowes elementen aan toe en je hebt een goed beeld van hun geluid.

The Great Escape opent akoestisch, folky a la Mr. Big maar gaat al snel over in een beukende rocker waarin qua gitaarspel de Thin Lizzy invloeden goed te horen zijn. Een rauwe, niets ontziende rocker, vol met stevige gitaarduels. Loose Cannon is een prima voorbeeld van een zogenaamde “recht voor z’n raap” rocker met zowel aanstekelijke AC/DC als bluesy gitaarriffs.
De AC/DC referenties zijn in Nothing Good Lasts Forever zo mogelijk nog sterker aanwezig terwijl ook het geluid van Thin Lizzy verwerkt is. Dit noem je nu een “balls to the wall” rocker met rauwe zang en stuwende gitaarriffs.
De blues is aanwezig in het mid-tempo Shadow Of Love waarin een Stones achtige rauwheid zit en waarin de zang aan Aerosmith doet denken. Thrill Of The Chase is een aanstekelijke rocker die wat meer de melodieuze rock kant opgaat. Niet te veel want het is en blijft weer zo’n onweerstaanbare riff rocker.
Het dreigende en traag stampende Underdog klinkt, qua melodie, als de bluesy broer van AC/DC’s “Hell’s Bells” met spetterend gitaarwerk. Na een bluesy gitaarintro stormt het beukende Fight Of Flight je gehoorgangen binnen met een wederom behoorlijk hoog AC/DC gehalte.
Als je dacht dat dit al een enorme beuker was, vergis je je want The Pilot klinkt ongelooflijk stomend. De band gaat hier volledig vol gas zonder maar enig moment af te remmen. De ene gitaarsolo na de andere vliegt je daarbij om de oren.

Jailbirds is een zeer welkome aanwinst in het opwindende rockkamp. Aangeraden voor liefhebbers van Australische rockers als AC/DC en Rose Tattoo!


Tracklist:
01. The Great Escape
02. Loose Cannon
03. Nothing Good Lasts Forever
04. Shadow Of Love
05. Thrill Of The Chase
06. Underdog
07. Fight Or Flight
08. The Pilot

Website: www.facebook.com/jailbirdsireland


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.