Jacques Mees – All Americana

Jacques Mees – All Americana
Format: CD / Label: Eigen Beheer

Releasedatum: 1 juni 2016    

Tekst: Gerrit Schinkel  

De Brabantse singer-songwriter Jacques Mees is in 1959 geboren in Moergestel. Hij koopt zijn eerste gitaar als hij elf jaar was. Zijn eerste en grootste inspiratiebron was en is Bob Dylan. Later ontdekt hij ook de muziek van artiesten als Woody Guthrie, Hank Williams en Dave van Ronk. Sinds de jaren 80 toert hij door heel Europa en staat in het voorprogramma van o.a. Rick Danko (The Band) en Kevin Ayers. In 1996 verschijnt zijn eerste officiële album en vertrekt hij enige tijd naar Rio de Janeiro om daar met lokale artiesten op te treden. In 2011 toert hij weer door Europa om zijn Bob Dylan Tribute album Shooting star te promoten. De naam Jacques Mees wordt zelfs vermeld in het ABC Dylan Book van popjournalist Bert van de Kamp. De afgelopen twee jaren heeft Mees een album, een minialbum en een viertal singles uitgebracht. En hij is min of meer constant on the road. Kortom een druk baasje. Onlangs kwamen er maar liefst twee minialbums van Mees uit.

Op 1 juni verscheen ‘All Americana’, een minialbum met zes covers van muziek legendes Guy Clark, Townes van Zandt, John Prine en Blaze Foley. Met uitzondering van John Prine allemaal muzikanten die helaas niet meer onder ons zijn. Net als op ‘I’ll Remember You’ (https://bluesmagazine.nl/recensie-jacques-mees-ill-remember-you/), waarin Jacques Mees de stem van Bob Dylan soms angstig goed benadert, komt de zang van Mees in Come From The Heart en Broken Hearted People heel dicht bij die van de oorspronkelijke vertolker Guy Clark. Datzelfde kan gezegd worden van Tecumseh Valley en Still Lookin’ For You, twee typische Townes van Zandt songs. Can’t Always Cry van Blaze Foley is een pareltje, en niet alleen vanwege de alleskunner BJ Baartmans maar ook door de samenzang van Mees met Alice Vermeulen, die ook in de meeste andere songs op dit album vocaal prettig aanwezig is. Het enige uptempo nummer is Inspite Of Ourselves van John Prine waarin Mees en Jolanda Haanskorf om beurten de vocalen voor hun rekening nemen. De songs worden allemaal feestelijk opgesierd door BJ Baartmans op mandoline, dobro, banjo en bouzouki en de bas van Jos van Es. Jammer dat het na zes nummers afgelopen is.

Conclusie:
Zowel de ode van Jacques Mees aan Bob Dylan als die aan die andere muziek legendes zijn heel mooi. Americana van hoog niveau. Zeer aangenaam om naar te luisteren. Dit smaakt naar meer.

Tracks:
01. Come From The Heart
02. Tecumseh Valley
03. Can’t Always Cry
04. Broken Hearted People
05. Inspite Of Ourselves
06. Still Lookin’ For You

Line-up:
Jacques Mees – zang en gitaar
Jos van Es – bas
BJ Baartmans – mandoline, dobro, banjo en bouzouki
Johan Fransen – gitaar
Jolanda Haanskorf – zang
Alice Vermeulen – backing vocals

Website: Jacques Mees

 

 

 


Ook op Blues Magazine ...