Jackson Browne – Running On Empty (Remastered)
Format: CD – LP / Label: Rhino – Elektra
Releasedatum: 16 augustus 2019

Tekst: Joop van Rossem

Jackson Browne zit ten tijde van zijn vijfde elpee ‘Running On Empty’ in een zeer vervelende periode: zijn vrouw Phyllis heeft zelfmoord gepleegd en Browne gaat om zijn verdriet te verwerken, uitgebreid op tournee. Tijdens die tour schrijft hij een stel nieuwe liedjes die tijdens optredens en soundchecks worden opgenomen en zo ontstaat een heel bijzondere liveplaat, die naarmate de jaren vorderen, alsmaar beter wordt.
Dat begint al meteen met het titelstuk, een fantastische rocksong die ook anno 2019 nog regelmatig op de radio te horen is. Het daaropvolgende The Road komt uit de koker van Danny O’Keefe en is een weemoedig liedje dat perfect past bij Brownes gemoedstoestand. Ook Rosie is een geweldige lyrische ballad, terwijl You Love The Thunder qua opbouw in het rockende straatje van het titelstuk valt.
Dan is het tijd voor twee covers: eerst Cocaine (Reverend Gary Davis) in een akoestische setting  en vervolgens Danny Kortchmars schitterende compositie Shaky Town, dat werd opgenomen in een hotelkamer. Ook Love Needs A Heart, gecomponeerd met Little Feats Lowell George en Valerie Carter, is van de buitencategorie. Nothing But Time volgt het ritme van de bus waarin het nummer werd vastgelegd. De apotheose wordt gevormd door het tweeluik The Load-Out/Stay, waarvan het eerstgenoemde liedje behoort tot de allerbeste Browne-composities en het tweede liedje de meest originele versie is van de Maurice Williams-hit, compleet met het hoge stemmetje van David Lindley, die ook verantwoordelijk is voor alle lapsteelgitaren en fiddles op de plaat.

‘Running On Empty’ is een van de beste liveplaten ooit gemaakt, niet een live-best-of maar met alleen nummers die op dat moment nooit eerder door Browne op de plaat waren gezet. De enige vraag die bij mij opkomt: zijn er destijds niet meer songs opgenomen zodat we naast dit geweldige album zouden kunnen genieten van meer materiaal. Wellicht bij het 35-jarig bestaan van de plaat.


Tracklist:
01. Running On Empty
02. The Road
03. Rosie
04. You Love The Thunder
05. Cocaine
06. Shaky Town
07. Love Needs A Heart
08. Nothing But Time
09. The Load-Out
10. Stay

Website: Jackson Browne


Ook op Blues Magazine ...