jack-bruce-rockpalast

Jack Bruce & Friends – Rockpalast: The 50th Birthday Concerts (DVD)
Release 5 december 2014

Door: Frank Schatorjé

Een mooi eerbetoon aan een zéér veelzijdig muzikant, Jack Bruce. Op 25 oktober 2014 is hij veel te vroeg overleden aan kanker op 71jarige leeftijd. Op 2 en 3 november 1993 vond de registratie plaats van deze concerten in E-Werk in Köln. Op 14 mei van dat jaar was Jack 50 jaar geworden, dat dus een half jaar na deze verjaardag muzikaal gevierd werd in Köln.

Deze productie is in diverse uitgaven te krijgen, voor ieder budget wat wils. Ik heb deze recensie gebaseerd op de 2 DVD editie. Daarnaast is er nog een bonus DVD met interviews en enkele extra’s of een CD met 13 tracks.

De veelzijdigheid van Jack Bruce gaat als een golfbeweging door de opnames door. Hij begint verrassend met een klassieke cello-improvisatie. Bruce op een cello, dat had ik niet eerder gezien, bijzonder wat een beheersing van andere instrumenten, niet alleen cello, maar ook vleugel en akoestisch gitaar. De opnames worden vervolgd met Bruce achter de vleugel en geleidelijk komen er meer muzikanten om hem heen en dat zijn niet de minsten.

Bruce treedt deze concerten op met verschillende bezettingen. Hij wordt omringt door zijn Creammaat op drums Ginger Baker, saxofonist Dick Heckstal-Smith (John Mayall, Colosseum) en gitarist Clem Clempson (Colosseum, Humple Pie). De muziek varieert tussen klassiek, met Improvisation On Menuet No 1, folk, met een gastoptreden van Maggie Reilly (o.a Mike Oldfield), die het gevoelige Ships in the Night zingt, tot rock, jazz en blues. Soms wordt de band uitgebreid met een tweede drummer Simon Phillips en pianist Bernie Worrell en een grote blazerssectie.

Muzikaal een opeenvolging van muzikale stromingen, waardoor het blijft verrassen en het publiek superenthousiast raakt. Natuurlijk komen zijn grootste solohits en Creamhits voorbij. De creativiteit komt dan tot uiting in versies die weer net iets anders zijn. Clapton was afwezig, maar er kwam een gitarist die ook zeker tot de verbeelding spreekt. Op 6 tracks komt Gary Moore voorbij en wordt de jam compleet, met enkele Moore-riffs die met name de Creamtracks tot een hoogtepunt brengen. Deze sessie lag aan de basis van het project BBM, kortstondig, maar succesvol met slechts één album. De DVD laat zien, wat je op CDs slechts kunt opmerken door je gehoor. Hij laat het gevarieerde en expressieve basspel zien van deze legendarische muzikant die door zijn veelzijdigheid in geen enkele collectie mag ontbreken.

Disc 1
Improvisation On Minuet No.1
FM
Can You Follow
Running Thro’ Our Hands
Childsong
The Tube
Over The Cliff
Statues
First Time I Met The Blues
Smiles And Grins
Bird Alone
Neighbor, Neighbor
Born Under A Bad Sign
Boston Ball Game 1967
Ships in the Night
Willpower
Never Tell Your Mother She’s Out Of Tune
Theme From An Imaginary Western
Golden Days

Disc 2
As You Said
Rope Ladder To The Moon
Life On Earth
Drum Solo
NSU
Sitting On The Top Of The World
Politician
White Room
Sunshine Of Your Love
Blues You Can’t Lose
Life On Earth
NSU
Sitting On The Top Of The World
Politician
Spoonful
White Room


Ook op Blues Magazine ...