Foto Recensie: Ivy Ford - Harvesting My Roots

Ivy Ford – Harvesting My Roots
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 1 juni 2019

Tekst: Peter Marinus

“Chicago’s Blues Kitten” is de troetelnaam van zangeres en multi-instrumentaliste Ivy Ford. Deze talentvolle dame is afkomstig uit Waukegan en speelt gitaar, piano, saxofoon en drums. Samen met haar band, Willie Ranch (bas) en Dave Axen (drums), was zij in 2019 al finaliste in de International Blues Challenge.

En nu is er dan haar album ‘Harvesting My Roots’ en dat is een album geworden dat vol staat met soulvolle blues en countryblues. Haar band speelt zeer functioneel, spaarzaam en nergens opdringerig. En dit komt met name Ivy’s zeer soulvolle stemgeluid zeer ten goede.

Dat is te horen in de opener, Harvesting My Roots, een funky soort countryblues waarin ook een hoog Staples Singers-achtig gospelsoul gehalte zit. Ivy is te horen met haar snijdende akoestische slide en ook nog bijtend solerend op de elektrische gitaar.
Daddy Of Mine is een diepe piano-soul ballad waarin het gospelgeluid ook weer terug te vinden is. Dit nummer is vergelijkbaar met het late 60’s geluid van Aretha Franklin. Vervolgens mengt Ivy haar soul met een soort rockabilly in One Life To Live met puntig bijtend gitaarwerk en een lui boppende ritmesectie.
Na de lome bluesshuffle Not In The Right Way met Ivy’s ongepolijste gitaarspel doet het intro van Devil Song, door de galmende zang, denken aan het middenstuk van Led Zeppelin’s “Whole Lotta Love”. Het nummer gaat verder als een lui voortsluipende countryblues met gemeen snijdend slidegitaarwerk. Work For My Love is een zeer aanstekelijke, hoekig swingende funky boogie met Ivy op haar zwiepende slidegitaar. Similar Street is vervolgens een zeer warme soulvolle bluesballad, soulvol als Keb’ Mo’.
Whiskey Love vertoont veel overeenkomsten met “Alabama Song” van Brecht en Weill terwijl ook de klassieker “St. James Infirmary” in dit dreigende nummer aanwezig lijkt te zijn. De felle rocker Start A Fight is een rocker in de beste Fabulous Thunderbirds traditie met een priemende gitaarsolo van Ivy. Het lui funkende When Does It All End, klinkt als een funky soort Robert Cray.
Het album wordt afgesloten met een live uitvoering van Harvesting My Roots, dat live net iets rauwer klinkt dan de studioversie.

Na beluistering van dit album snap ik helemaal waar de bijnaam van Ivy Ford, “Chicago’s Blues Kitten” vandaan komt. Een lekker ontspannen soulvol bluesalbum!

Ivy Ford- Harvesting My Roots 2019


Tracklist:
01. Harvesting My Roots
02. Daddy Of Mine
03. One Life To Live
04. Not In The Right Way
05. Devil Song
06. Work For My Love
07. Similar Street
08. Whiskey Love
09. Start A Fight
10. When Does It All End
11. Harvesting My Roots (live)

Website: Ivy Ford

 


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.