Recensie: Ivory Joe Hunter – Rock & Roll

Ivory Joe Hunter – Rock & Roll
Format: CD / Label: Hoodoo Records
Releasedatum: 6 mei 2017

Tekst: Peter Marinus

Op het budget label Hoodoo Records verscheen onlangs een heruitgave van het ‘Rock & Roll’ album van Ivory Joe Hunter. De oorspronkelijke opnames zijn daarbij uitgebreid met wel liefst twaalf bonus tracks.
Zanger, pianist en componist Ivory Joe Hunter, uit Kirbyville, Texas, staat vooral bekend als zanger van keurig verzorgde en gepolijste rhythm & blues.  Hij was vooral populair in de jaren 50 met zijn mix van rhythm & blues, pop en country. Zijn nummers zijn meerdere malen gecoverd door artiesten als Elvis Presley en Solomon Burke. Niet de eerste de beste dus!!!

Het ‘Rock & Roll’ album stamt uit 1957 en werd geproduceerd door de befaamde producers Jerry Wexler en Ahmet Ertegun. De hoofdmoot van de vijftien nummers van het album bestaat uit ballads, waarvan sommige heel erg keurig klinken. Waarschijnlijk in een poging om ook in de pop charts te komen.
Het is gelijk al raak in het eerste nummer, Since I Met You Baby. Een keurige ballad waarin de stem van Hunter veel overeenkomsten heeft met die van Sam Cooke. Dit nummer was één van zijn grootste hits en werd later gecoverd door onder andere Sam Cooke en Wanda Jackson.
Er staan ook wat swingende, mid tempo, nummers op, I Want Somebody  mixt rhythm & blues en doo wop. Dit nummer klinkt een stuk minder gepolijst en wordt opgefleurd door de backing vocals van the Ivorytones. Ook You Mean Everything To Me heeft dezelfde mix van rhythm &  blues en doo wop. Een opgeruimd swingend nummer met lekker bijtend gitaarwerk. In de categorie rockende rhythm & blues valt Shooty Bootyop met gitarist Kenny Burrell en saxofonist Sam “The Man” Taylor.
Van de ballads valt Heaven Came Down To Earth op doordat het genoeg rhythm & blues heeft om de suikerzoete polijstlaag te omzeilen. Een heerlijke slijper! In I Need You betuigt Hunter vol overgave zijn liefde aan een vrouwspersoon. I Got To Learn To Do The Mambo bewijst dat twee uiteenlopende stijlen toch wonderwel samen kunnen gaan. Rhythm & blues en mambo.
De twaalf bonustracks bevatten een groot aantal tracks uit eind jaren 40/begin jaren 50. De muziek doet je terug verlangen naar de swingende big band geluiden van orkesten van Count Basie of Duke Ellington. Vooral de boogie woogie swinger Send Me Pretty Mama en She’s A Killer met zijn Louis Jordan invloeden springen er uit.

Eind jaren 50 ging de populariteit van Ivory Joe Hunter bergafwaarts. Hij wist het tij nog enigszins te keren door begin jaren 60 over te stappen op de country & western. Dit leverde hem zelfs een aantal optredens tijdens de Grand Ole Opry op.
In 1974 overleed hij.

Deze heruitgave met zijn uitvoerige booklet doet de zoetgevooisde Ivory Joe Hunter alle eer aan!!

Tracklist:
01. Since I Met You Baby
02. I Need You By My Side
03. I Want Somebody
04. I Got To Lear Do The Mambo
05. I’ll Never Leave You Baby
06. That’s Why I Dream
07. A Tear Fell
08. Heaven Came Down To Earth
09. I Need You
10. That’s Why
11. You Mean Everything To Me
12. You Can’t Stop This Rocking & Rolling
13. It’s A Doggone Crying Shame
14. It May Sound Silly
15. Shooty Booty
16. You Flip Me Baby
17. I’m So Glad I Found You
18. Stop Rocking That Train
19. If Ony You Were Here With Me
20. Send Me Pretty Mama
21. That’s The Gal For Me
22. In Time
23. Big Wig
24. Love’s A Hurting Game
25. She’s A Killer
26. I Just Want To Love You

Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ivory_Joe_Hunter

19 mei 2017|Categories: Recensies|Tags: |0 reacties

We horen graag je mening! Voeg reactie toe