Thorbjorn Risager and Black Tornado Best Of - album cover

Thorbjorn Risager & The Black Tornado – Best Of –

CD-recensie plus kort interview daarover.

Tekst: André Wittebroek

Recensie Best Of album

Releasedatum: 24 september 2021
Label: Ruf Records

o.a. te verkrijgen via Bol.com

Bij het twintig jaar jubileum van Thorbjorn Risager & The Black Tornado (voor 2014 Risager Blue 7 Band, wel ongeveer dezelfde samenstelling),vond de band de tijd rijp voor een terugblik op deze periode door middel van een Best Of album.

Er zijn reeds diverse albums in Blues Magazine gerecenseerd en op zes oktober 2016 is er een interview met Thorbjorn geweest, plus een recensie van hun optreden op het Flirtin’ The Blues Festival 2019 in Amersfoort. Daar is meer over de achtergrond van de band te vinden. De band is dus niet onbekend voor Blues Magazine.

Het is een dubbelalbum geworden met maar liefst drieendertig songs en in totaal twee uur en dertien minuten muziek. Men krijgt waar voor zijn geld. En wat voor muziek!
Er is een selectie gemaakt uit albums uit deze twintig jaar met zowel studio- als live-opnames.

Het is ondoenlijk om alle drieendertig nummers te bespreken en we zullen het in grote lijnen doen.

Album 1 getiteld First Decade CD 1 is een doorsnede van hun doorbraakalbums van de eerste jaren van From The Heart (2006),  Here I Am (2007), Live At Victoria (2009), Track Record (2010) en Dust And Scratches (2012). Deze cd bevat vijftien songs.

De tweede cd  Second Decade Cd 2 bevat achttien  nummers van de albums Too Many Roads (2014),  Songs From The Road (2015), Change My Game (2017), Come On In (2020) en  het  nummer Hold My Lover Tight van Live 2004. De laatste twee nummers zijn nieuw; Same Old Lies Part Un en Same Old Lies Part Deux.

Deze dubbel-cd geeft een prachtig overzicht van de muzikale loopbaan van de band. Het is een heerlijke mix van songs waarin de unieke en boeiende eigen stijl tot uiting komt. Die stijl is een mix van vele muziekstijlen en is een heerlijke mix van blues, soul, rock, jazz, country, R&B. De blazerssectie en keys zijn een zeer belangrijk deel van de band en zorgen voor een fijne swing en de ritmesectie voor een lekkere groove. Dan nog de zangeressen voor de koorzang. Grote band, groots geluid!

Het meest kenmerkende echter is de markante stem van Thorbjorn Risager en zoals het Amerikaanse BluesWax in 2006 al schreef: een deel Ray Charles, een deel Bob Seger, een deel Joe Cocker….

Er is Blues (Rhythms Of  The Night), Rock and Roll (Rock and Roll Ride, Dreamland ), Old School Mississippi-Deltablues (On My Way, Ain’t Ever Gonna Leave No More, Never Give In, Sin City), Jazz (You Can Have It Your Way, You Better Pay Attention, Rock (Love Turned Cold, Hold My Lover Tight, Baby Please Don’t Go ), Swing, Groove (Eyes That Turned Away, Baby Please Don”t Go, Burning Up, All I Want, Paradise) Ballades ( Stand Beside me, I won’t Let You Down,, Through The Tears)  Tulsa J.J.Cale stijl (In The Back Of My Mind, Long Forgotten Track) ), Slowblues (I used To Love You, Heart Of The Night) en China Girl  en Come On zijn beide sfeervol, melacholisch, psychedelisch.

De opnamekwaliteit is prima, alleen de opener van Cd 2 klinkt wat wollig. Had daar liever een andere opener gezien, bijvoorbeeld Paradise. Maar dat is persoonlijk.

Conclusie:

Een topalbum dat een prima overzicht geeft van de twintig jaar van deze band. Wie nog niets van Thorbjorn Risager & The Black Tornado in huis heeft kan met dit dubbelabum uitstekende zaken doen. Voor diegene die al wel muziek van hen heeft toch een verplichte aanschaf!!

 

Interview

Gesprek met Thorbjorn Risager over het onstaan van dit album na het optreden in Tico Tico Aalten 26 september 2021.

Hoe is het idee onstaan dit album uit te brengen?

Door Corona waren er geen shows en konden we ons niet ontmoeten tijdens de lockdown. We moesten dus wat anders doen en zien klaar te komen met de situatie. Onze trompetist Peter W Kehl regelt in onze band de zakelijke dingen en ik de muziek. Hij kreeg het lumineuze idee een verzamelalbum vanwege ons twintigjarig bestaan te maken, zeg maar jubileumalbum.

Blues Magazine kreeg het album door RUF toegestuurd en er staan drieendertig songs op, daardoor een dubbelabum. Hoe zijn de nummers gekozen?

Dat was niet gemakkelijk, we hebben zoveel nummers. Het moest natuurlijk een overzicht geven van die twintgi jaar. Van elk verschenen album hebben we nummers gekozen, zowel studio als live. We zijn ook een echte liveband. Het uitkiezen was het grootste probleem en dat heb ik gedaan.

Hebben jullie nog andere dingen gedaan tijdens Corona?

Zoals veel bands deden we online live-streams die heel goed werden ontvangen. We kregen veel support en de merchandise die Peter regelt via de website liep door. Toen we weer bij elkaar mochten komen deden we de live-streams samen. Verder heb ik een duo-album gemaakt met onze toetsenist Emil Balsgaard, het album Taking the Good with the Bad. Het is ons derde duo-album. De vorige twee waren meer voor de gezelligheid en plezier maar met deze zijn we heel serieus bezig gegaan. Elke donderdagavond om 19.00 kwamen we bij elkaar en gingen aan de slag. Op het eind van de avond dronken we wat en werd het heel gezellig en erg laat….

Zijn er bepaalde toekomstplannen? Nieuwe toer, nieuwe CD misschien?

De nieuwe voorjaarstoer is geboekt en we hopen de nieuwe CD volgend jaar 1 september te releasen. We zijn reeds met nummers bezig.

Komen jullie die voorjaarstoer ook in Nederland? Het optreden hier was het enige in Nederland.

Ik weet niet waarom , maar Nederland is heel moeilijk voor ons om op te treden. Optredens hier zijn in tegenstelling tot veel andere landen heel moeilijk te krijgen. We hebben een grote band en misschien daardoor wat hogere kosten, hotels, eten.. Als we optreden zoals vanmiddag hier, op het Flirtin’ The Blues Festival in Amersfoort of daarvoor Bospop zijn de reacties van het publiek zeer goed en toch lukt het bijna nooit. We zouden graag meer shows hebben in Nederland.

– Blues Magazine dankt je voor dit gesprek na de intensieve , prachtige show.

Jullie bedankt voor de interesse in ons en laten we hopen op meer van zulke geweldige leuke optredens in Nederland zoals vanmiddag hier bij Tico Tico en Henk Haaring van Tico Tico bedankt voor het boeken van ons!!

Links:
www.risager.info
www.rufrecords.de


Ook op Blues Magazine ...