sandi thom

Sandi Thom – The Covers Collection
Format: Cd/ Label: Guardian Angels Music LLC
Releasedatum: 11 november 2013
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Andre Wittebroek

Sandi Thom is al eerder besproken in Bluesmagazine n.a.v. haar CD’s Merchants and Thieves (2010) en Flesh and Blood (2012). Sandi is een muzikante die elektrisch en akoestisch gitaar speelt evenals mondharmonica en ze zingt natuurlijk. In de eerste plaats is ze zangeres. De vorige CD’s die prima kritieken kregen, worden nu opgevolgd door een puur akoestisch album met zang en akoestisch gitaar in de hoofdrol, aangevuld met ingetogen, subtiel pianowerk en een enkele maal de elektrische gitaar zoals in Times Like These van The Foo Fighters.

Zoals de titel The Covers Collection al aangeeft bestaat de CD uit covers van zeer bekende songs. Deze heeft ze uitgekozen omdat ze belangrijk zijn geweest in haar jeugd. Ze is er mee opgegroeid en wilde er iets mee doen maar dan wel op een heel eigen, persoonlijke manier. Zo zijn klassieke rocksongs van Led Zeppelin (The Rain Song), Guns and Roses (November Rain) , Heart (Alone), Aerosmith (Dream On) maar ook rustiger songs als River (Joni Michell), More Than Words  Extreme), Songbird (Fleetwood Mac) in een heel eigen jasje gegoten.

Ze heeft het zeer knap gedaan en het is een verrassend mooi album geworden. Het lijkt mij moeilijk liedjes die iedereen kent, zo te vertolken dat ze herkenbaar zijn maar toch wel anders. Ze zo te interpreteren op een geheel eigen manier en dat is Sandi zeker gelukt.

Door het akoestisch en ingetogen, maar vooral puur te houden, krijgt het geheel een intieme en relaxte sfeer. Haar aparte, wat rauwe stem past er prima bij. Een goede combinatie.

Al met al was ik aangenaam verrast door dit album. Hoewel akoestische muziek niet zozeer mijn genre is, ben meer liefhebber van het steviger gitaarwerk, bevalt me dit album goed. Ook al zijn het covers, het is totaal anders dan de orginele songs en met een glas wijn op de bank, geniet zelfs ik ervan! En dan moet het echt goede luistermuziek zijn. Complimenten!

Songs:
01: Alone
02: Hurt
03: November Rain
04: I Can’t Make You Love Me
05: Dream On
06: River
07: Time Like These
08: More Than Words
09: Black Velvet
10: Songbird
11: The Rain Song

Links:http://www.sandithom.com/

Het Interview (Telefonisch)

N.a. v. dit nieuwe album had ik een telefonisch interview met Sandi, die net in Los Angeles (zonnig en 24 graden!) was teruggekeerd na een tour van 3 weken door Australie en in China.

Je bent net terug van de tour door Australie en je was ook in China. Hoe is het verlopen en hoe beland je in China??
Het is heel goed gegaan. Net als op de nieuwe CD speelde ik akoestisch en solo. Alleen gitaar, mondharmonica en zang. Het waren openluchtfestivals en het weer was prachtig. Belangrijker voor mij was natuurlijk dat de mensen de muziek waardeerden. In China was ik in Shanghai en speelde daar op 2 festivals. Het voordeel van festivals is dat er altijd veel publiek is om voor te spelen. Deze tour werd gedaan op uitnodiging van de firma Guinness anders had het niet op deze manier gekund, te duur geworden en meer optredens zien te moeten regelen.

Heb je een bookingsbureau of regel je het meeste zelf?
Jaren geleden maakte ik andere muziek op aanraden van anderen. De song I Wish I Was A Punkrocker (With Flowers In My Hair) werd een miljoenenhit en op slag was ik bekend. De platenmaatschappij verdiende er , zoals altijd bij jonge artiesten die zakelijk onervaren zijn, ongeveer alles aan. Ze wilden een tweede hit en zetten me onder druk. Toen besloot ik mijn eigen weg te gaan en die muziek te maken die ikzelf graag wilde. Opnieuw beginnen dus en zoveel mogelijk alles in eigen hand nemen. Na jaren hard werken en tegenslagen gaat het nu een stuk beter. We hebben nu onze eigen platenmaatschappij en boeken zelf de shows. Het valt niet mee maar hard werken zit in ons (familie)bloed. We komen uit Schotland en men zegt dat het Keltische bloed in onze genen ervoor zorgt dat we doorzetters en harde werkers zijn. Ik heb altijd erg hard gewerkt en het is een soort obsessie, zeg maar drug, om vooruit te komen en mijn doelen te behalen. Het is niet erg, want wat ik doe , met muziek bezig zijn, is mijn grootste hobby.

Er is dus veel veranderd sinds je grote hit in 2006. Had je gedacht dat het zo moeilijk zou worden?
Ja en nee. Dat het moeilijk zou worden stond van het begin al wel vast. Ik was jong en had zakelijk geen ervaring. Door vallen en opstaan wordt men wijs. In 2006 werd ik meer geleefd door anderen die me vertelden wat te doen, hoe eruit te zien op TV, wat te zeggen enz. Mijn mening telde niet ,ik werd a.h.w. geleefd en wist niet wie ik was, waar ik voor stond. Erg logisch achteraf gezien. Het was een weg waarin ik mijzelf , zeker ook muzikaal, moest (terug)vinden. Er zijn in die periode veel wonderlijke dingen gebeurd, mooie en minder mooie, maar dat zal iedereen wel kennen uit zijn of haar leven.

Je nieuwste CD: Hoe kwam je erop om een CD te maken met alleen maar bekende covers en dan ook nog akoestisch? Zeer bijzonder mag ik wel zeggen. Eigen beslissing of heeft iemand je daarin geholpen?
Het was mijn eigen idee. Alle nummers zijn een deel van mijn jeugd. De hele dag hoorde je ze op de radio en zong ik ze mee zoals je als tiener doet. Toen was nog niet bekend dat het klassieke songs van die tijd zouden worden, het zijn ook uitstekende songs. Als liefhebber van deze liedjes probeer ik ze zo goed mogelijk te interpreteren op mijn eigen manier. Er geen rockcover van te maken want het origineel is zo bekend en niet te verbeteren. Toen kwam het idee om het helemaal anders dus akoestisch te doen. De gitaar gepakt en gewoon maar begonnen en dat ging heel aardig. Het is zeker gemakkelijker dat het zulke goede liedjes zijn, je hoeft niets te verbeteren maar proberen er een eigen stijl aan te geven. Iedereen kent deze nummers en kan ze zingen op zijn of haar manier en op deze Cd doe ik het op de mijne.

Zit er nog een tour aan te komen volgend jaar en kom je dan ook naar Nederland toe?
Ik verwacht het wel, we zijn er mee bezig. Eind april/begin mei hopen we in Amsterdam op te treden. We zitten in de boekingsfase en er staan al wat dingen vast in Europa die periode.

Als je in Amsterdam bent komen wij van Bluesmagazine graag even langs om de show te zien, in orde?
Graag, en hopelijk komen er veel lezers naar mijn optreden. Die avond zal ik extra mijn best doen! Mag ik je bedanken voor het prettige interview vanuit een zonnig Los Angeles en dan tot in 2014!

Graag gedaan en tot in het voorjaar.


Ook op Blues Magazine ...