Mark Black Wheels keep turning

Mark Black – Wheels Keep Turning
Format: CD / Digitaal
Label: Dizzy Records Ireland
Release: April 2020

Soms overkomt je iets waar je later met veel plezier aan terugdenkt. Hoewel de coronacrisis veel leed heeft veroorzaakt, de muziek- en theater business geheel op zijn kop heeft gezet, zijn er van die muzikanten die het er niet bij hebben laten zitten en op zoek zijn gegaan naar een nieuwe uitlaatklep. Velen hebben de mogelijkheden van de livestreams gevonden om ons muziekliefhebbers te vermaken.

Tekst: Jos Verhagen

Zelf was ik niet zo van livestreams, ik bezoek liever een band in het echt, maar een vriendin uit Ierland wees mij op een aantal Ierse muzikanten. Daar hadden sommige bekende blues artiesten al snel door dat die crisis wel even kon gaan duren en zij startten livestreams. Zo is de bekende blues gitarist Pat McManus regelmatig op donderdagavond te horen. Maar er zijn er twee die het beiden al zo’n 20 weken volhoude: Davy K op zaterdagavond en Mark Black op zondagavond.

Davy Kerrigan (Davy K) speelt het stevigere werk: metal- en rock klassiekers en is ook niet vies van een potje stevige bluesrock. Voor een livestream van 4 uur draait hij zijn hand niet om. Mark Black daarentegen is meer de singer/ songwriter en spelend op zijn Emerald gitaar heeft hij in mij een vaste luisteraar gevonden. In maart-april van dit jaar had hij zijn nieuwe CD ‘Wheels Keep Turning’ uitgebracht en dit album wil ik hier graag onder de aandacht brengen.

‘Wheels Keep Turning’ is zijn vijfde album en opent met een rustig opgebouwde Each And Every Day, een song waarin hij de aandacht die je moet hebben voor je familie bezingt, en via een drietal vette gitaarsolo’s zijn visitekaartje afgeeft. De beat up Strat op de CD hoes geeft zijn grote inspiratiebron Rory Gallagher aan en de blues die hij neerzet in een paar vlammende bluestracks: de doorstampende single Shakedown Blues, slowblues Boneyard Blues met een duivels jankende solo en het rond een pompend basritme opgetrokken Strange Kind Of Blues, met die lekker jankende slide gitaar.

 

Mark Black is een veelzijdig muzikant die meerdere invalshoeken neemt, hij schuwt de rock- en folk-kant van het muzikale spectrum niet. De titel track Wheels Keep Turning is een vette rocktrack en Sundays leunt losjes op de southern rock en Mark bezingt wat ik ook op een zondag doe: lekker niets, beetje muziek luisteren en wat lezen. Zijn Ierse roots zitten verpakt in het instrumentale Through The Gap en Long Hard Road Preaching Blue wordt opgeluisterd door zijn long time muzikale partner Seamus Devenny op viool. Die Seamus speelt ook de drums en Michael O’Boyce op basgitaar complementeert zijn band. De veelzijdigheid van Mark Black blijkt uit zijn tot rock ‘n’ roll omgetoverde versie van de Ram-Jam / Ledbelly klassieker Black Betty.

Mark Black raakte mij met zijn livestreams en doet met deze CD een tweede duit in het zakje. Zo levert de crisis mij een nieuwe muzikale uitlaatklep op.

Mark Black – Wheels Keep Turning
Track list
:
01. Each And Everyday
02. Shakedown Blues
03. Wheels Keep Turning
04. Boneyard Blues
05. Sundays
06. Through The Gap
07. Here Comes The Devil
08. Long Hard Road Preaching Blue
09. Black Betty
10. Strange Kind Of Blues
11. Sweetheart

 

Kort interview met Mark Black

Wanneer ben je begonnen met muziek maken?
Ik begon muziek te maken toen ik een tiener was en speel in bands sinds ik ongeveer 16 jaar oud was. Nu bijna 30 jaar.

Wie zijn jouw muzikale invloeden?
Mijn belangrijkste muzikale invloeden zijn Stevie Ray Vaughan, Rory Gallagher, Dire Straits, The Police, Gary Moore. Ik hou ook van rock en metal en ben opgegroeid met het luisteren naar Guns N Roses, Metallica, Iron Maiden, AC / DC en Thin Lizzy. In de afgelopen 15 jaar ben ik ook veel beïnvloed door akoestische blues artiesten als Robert Johnson en Ledbelly.

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Mijn familie speelt al generaties lang muziek. Mijn vader en mijn grootvader speelden professioneel muziek en mijn vader leerde me de basis op gitaar. Waar ik vandaan kom in Ierland, Donegal, dat in het noordwesten ligt, staat mijn familie bekend als muzikanten in dat gebied. (The Ponsonby Show Band). Sinds ik me kan herinneren, wilde ik in mijn jeugd alleen muziek maken als carrière! Ik denk nog steeds dat ik aan het groeien ben. Ik word geïnspireerd om muziek te schrijven die een sociaal aspect heeft en vaak gebaseerd is op levenservaringen of actuele wereldonderwerpen.

Wie zijn de muzikanten op je laatste album, zijn deze studiomuzikanten het deel van je band?
Seamus Devenny speelde drums en viool, ik werk nu ongeveer 12 jaar met Seamus en hij speelt sinds ongeveer 2008 drums in mijn band. Michael O ‘Boyce speelde bas en is de afgelopen 2 jaar bij de band geweest. Dus ja, deze muzikanten maken deel uit van mijn band als ik live met de band optreed.

Treed je het liefst op als singer-songwriter of als band?
Ik speel het liefst met een band en ook als soloartiest. Ik heb een paar keer in Nederland opgetreden, op uitnodiging van mijn vriend en promotor Gerrit Veltink uit Bergentheim heb ik solo- en bandtournees gedaan in het oosten van Nederland.

Website Mark Black: https://www.marksblack.com/music

 


Ook op Blues Magazine ...