Foto Recensie: International Blues Challenge # 32

International Blues Challenge # 32
Format: CD / Label: Frank Roszak Productions/The Blues Foundation
Releasedatum: 2 januari 2017

Tekst: Martin van der Velde

De drieëndertigste versie van de International Blues Challenge in Memphis, georganiseerd door de Blues Foundation is al weer bijna achter de rug. Een competitie die ooit in 1984 met een handvol aan acts begon is nu niet meer weg te denken uit het mondiale blueswereldje. Tijdens dit jaarlijks terugkerend fenomeen verzamelen vele bluesmuzikanten, liefhebbers, agenten en promotors vanuit de hele wereld zich in Memphis om dit evenement tot een groot succes te maken. Vorig jaar namen 257 acts deel aan de International Blues Challenge. Daarvan zijn negen acts, die allen tot de finale waren doorgedrongen geselecteerd voor de cd International Blues Challenge # 32 ter promotie van de Blues Challenge van 2017. Deze cd is een uitgave van de Bluesfoundation in samenwerking met Frank Roszak Promotions. Frank Roszak die tijdens de drieëndertigste challenge deel uitmaakt van de vakjury heeft meer dan 25 jaar ervaring in de muziekindustrie en heeft tijdens deze periode de nodige  awards mogen ontvangen voor zijn producers- en engineeringswerk voor  artiesten als Jermaine Jackson, The Temptations, Stanley Clarke, Pet Shop Boys en Bobby Womack. Frank Roszak is al vele jaren betrokken geweest bij het internationaal managen en boeken van artiesten voor toonaangevende festivals en evenementen. Zo verzorgde hij een deel van de line-up voor major festivals als Notodden Blues Festival (Norway),Rauma Blues Festival (Finland), Lucerne Blues Festival (Switzerland), Moulin Blues Festival (Holland), Riverfront Blues Festival (USA), Mississippi Valley Blues Festival (USA), San Franciso Blues Festival (USA), Waterfront Blues Festival (USA) en het Delta Groove All-Star Blues Festival. Tijdens zijn lang-jarige verbintenis aan Delta Groove / Electro Groove Records is Frank Roszak verantwoordelijk voor de radio contacten en press exposure van de artiesten en bands die aan het label verbonden zijn. Elvin Bishop, Bob Corritore, Rod Piazza & The Mighty Flyers, Mike Zito, Candye Kane, Kid Ramos & Los Fabulocos, Hollywood Blue Flames, Kirk Fletcher, Seth Walker, John Long, Sean Costello, Mitch Kashmar, Lynwood Slim And The Igor Prado Band, Cedric & Malcolm, Phillip Walker, Phantom Blues Band, Jackie Payne-Steve Edmonson Band, Arthur Adams, The Insomniacs en de Mannish Boys brengen al vele jaren hun producties op Delta Groove Records uit en kennen allen een nauwe samenwerking met Roszak. Na zijn vertrek bij Delta Groove Records besluit Frank Roszak zich helemaal toe  te leggen tot het onafhankelijk promoten van radio en pers aspecten voor bands en artiesten die dit moeten ontberen en graag een volgende stap in hun carrière willen maken.

Ter promotie van de drieëndertigste Blues Challenge heeft Frank Roszak in samenwerking met de Blues Foundation de verzamel cd International Blues Challenge # 32 samengesteld. De cd gaat van start met de Paul Deslauriers Band die met een rockende I’m Your Man de Montreal Blues Society, Canada  waardig vertegenwoordigd en zelfs de tweede plek op de tweeëndertigste Challenge  in de wacht weet te slepen. De Columbus Blues Alliance heeft Innervision als winnaar van de solo/duo act in hun regionale competitie uit de bus zien komen en met Hound Dog winnen zij de tweede plek in Memphis tijdens de tweeëndertigste finale. Ook wint het duo dan de award voor Best Harmonica Player. Op deze cd vind je echter een stevige band uitvoering van Hound Dog terug. De inzending van de Cincy Blues Society Sonny Moorman brengt een fraaie solo uitvoering van You Make All My Blues Come True. Met een derde plaats in de tweeëndertigste finale moet de Norman Jackson Band die de Lake of the Ozarks Blues Society vertegenwoordigd genoegen nemen. Hun Norman’s Blues klinkt lekker funky. Absolute winnaar wat mij betreft van deze cd, maar helaas niet in de prijzen gevallen tijdens deze Challenge zijn Trey Johnson & Jason Willmon. De afvaardiging van de Ark. River Blues Society, die als duo een zeer mooie uitvoering van When The Money Runs Out neerzetten. Een stuk steviger is de Hector Anchondo Band die de Blues Society of Omaha vertegenwoordigd, met een leuk Pink Panther intermezzo in hun rockende Tall Glass Of Whiskey. Drinkn’ And Drivin’Blues van Bing Futch is daarin tegen een stuk kalmer. Veel ruimte voor akoestische gitaren in de afvaardiging van de Orange Blossom Blues Society die de award voor beste sologitarist mochten ontvangen. Dave Muskett, uitkomend voor Indy Crossroads Blues weet met een flink overstuurde gitaar in een groovend Can’t Move On te overtuigen. De vertegenwoordigers van de Washington Blues Society en tevens winnaars van de eerste plaats in de categorie solo/duo tijdens de tweeëndertigste editie Ben Hunter & Joe Seamons brengen een gedegen akoestische versie van de traditional Black Scheep Moan. Daarmee zijn we tot het eind gekomen van deze bijzondere productie. Een uitstekend initiatief van een zeer betrokken en gedreven Frank Roszak die samen met de Blues Foundation met deze verzamelaar de finalisten van 2016 nog eens flink onder de aandacht brengt. De eerste prijswinnaars van de finale van de tweeëndertigste challenge, The Delgado Brothers zijn vanwege naamsbekendheid vanuit het verleden niet op deze schijf aanwezig.

Tracks:
01. I’m Your Man (Paul Deslauriers Band)
02. Hound Dog (Innervision)
03. You Make All My Blues Coime True (Sonny Moorman)
04. Norman’s Blues (Norman Jackson Band)
05. When The Money Runs Out (Trey Johnson & Jason Willmon)
06. Tall Glass Of Whiskey (Hector Anchondo Band)
07. Drinkn’ And Drivin’ Blues (Bing Futch)
08. Can’t Move On (Dave Muskett)
09. Black Sheep Moan (Ben Hunter & Joe Seamons)

Website: International Blues Challenge
https://blues.org

Wij wensen onze Nederlandsche afvaardiging The Detonics en Robbert Fossen & Dave Warmerdam heel veel succes en hopen hen volgend jaar op een dergelijke productie als finalist tegen te komen.


Ook op Blues Magazine ...