Indianhead – Songs From The Deluge
Format: CD / Label: Dirty Trucker Hat Music
Releasedatum: 1 juni 2019

Tekst: Peter Marinus

Het aanbod aan zware bluesrock en bluesgerichte stoner rock is momenteel dusdanig groot, dat ik bij het verschijnen van een debuutalbum van een band in deze genres bijna automatisch begin af te vragen of zo’n band zich in zo’n overstelpend aanbod wel overeind kan blijven.
In het geval van het debuutalbum van het trio Indianhead uit Baltimore, MD, kan ik gelukkig melden dat deze band moeiteloos overeind blijft.

Het trio werd opgericht in 2016 en bestaat uit Grant Walker (zang, gitaar), Ellis Tinsley (bas) en Chris Weal (drums).

Hun geluid zit boordevol verwijzingen naar het hardrock geluid van eind jaren 60/begin jaren 70. Denk daarbij aan het massieve geluid van bands als Mountain, Blue Cheer of Grand Funk Railroad. Ook de stoner rock is niet ongemerkt aan ze voorbijgegaan, wat ook geldt voor de grunge. Dat laatste komt vooral tot uiting in de Chris Connelly achtige zang van Grant Walker.

Het door Frank Marchand, van o.a. Pretenders en Fiona Apple faam, geproduceerde album begint gelijk al met zeer log ploegende gitaarriffs, die een verpletterend hard bluesrock nummer, Poison Well, op gang brengen. Het nummer zit vol met snijdend gitaar werk, onderkoelde zang en een traag groovende ritmesectie.
Het tempo gaat ietsjes, pompend, omhoog in Grandma’s Stone. Een nummer, dat qua stijl naadloos bij de classic (hard)rock van Mountain aansluit. Een truck wordt gestart en een slidegitaar begint keihard te kermen in het intro van Memphis At Midnight. Een betonnen pomper waarin de band er weer met volle overgave tegenaan gaat en waarin de gitaarsolo`s je gierend en gillend om de oren vliegen.
In Carry That Weight komt er een drummachine aan te pas om het nummer stomend en massief op gang te helpen. Zodra dit het geval is verplettert Indianhead alles wat op haar pad komt. Dan volgt er ineens een semi-akoestisch nummer, John’s Song, waarin je aan het latere geluid van Metallica moet denken. Dit nummer haalt de vaart en intensiteit eventjes uit het album.
Gelukkig volgt dan het broeierige Swamp met een slidegitaar die alle kanten op jankt. Slackjaw Suzie is een ongenadig harde bluesrock boogie, die voorzien is van funly staccato riffs en donderende drums.
Steal That Train klinkt zeer funky met genoeg massieve riffs om ook de blues- en stonerrockers tevreden te houden. Het onweer in Eye Of The Storm past prima bij de dreigende stonerriffs. Dit is een traag en zweterig nummer dat zich tot een ware orkaan ontwikkelt. De zwiepende slidegitaar steelt de show in de schroeiend harde bluesrocker Molly From The Mill. Op het eind duikt er ineens een, mij onbekende, mystieke zangeres op. Het ingehouden, dreigend klinkende Fall And Fold trekt daarna richting het geluid van Soundgarden.
De stampende countryblues Darkness Descends met zijn zwalkende slidegitaar sluit dit album geheel in stijl af.

Indianhead heeft een zeer overtuigend en zeer zwaar album afgeleverd en klinkt alsof ze op oorlogspad is!


Tracklist:
01. Poison Well
02. Grandma’s Stone
03. Memphis At Midnight
04. Carry That Weight
05. John’s Song
06. Swamp
07. Slackjaw Suzie
08. Life According To Buddha
09. Steal That Train
10. Eye Of The Storm
11. Molly From The Mill
12. Fall And Fold
13. Darkness Descends

Website: Indianhead


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.