Ina Forsman - Ina Forsman

Ina Forsman – Ina Forsman
Format: CD/ Label Ruf Records
Releasedatum: 22 Januari 2016

Tekst: Jan Marius Franzen (http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/)

Als je het openingsnummer Hanging Loose hoort van de cd Ina Forsman van de gelijknamige 21-jarige Finse zangeres en songwriter, dan hoor je meteen dat je met een groot talent van doen hebt. Niet alleen haar krachtige soul-blues stem, die gemaakt lijkt te zijn voor dit genre, maar ook de songwriting is meer dan verzorgd op deze cd waarmee Ina Forsman op Ruf records debuteert. Ze is van haar zeventiende actief aan het bluesfirmament en maakte al een plaat met de Finse harmonicaspeler Helge Talqvist, die haar introduceerde in de blueswereld.
Ook valt meteen de uitstekende band op en dat kan ook moeilijk anders met musici als Laura Chavez en Derek O’Brien op gitaar, Nick Connolly op keys, Russell Jackson, die jarenlang met B.B King speelde, op bas en Tommy Taylor op drums.
Gastspeler is Helge Talqvist op harmonica en The Texas Horns met Mark Kazanof (sax), John Mills (sax, fluit), Al Gomez (trompet, Flügel hoorn) en Aaron Kazanoff (trompet) geven de cd een echte “Old School” soul sound.
De cd is in Austin, Texas opgenomen en met veel gevoel geproduceerd door Mark Kazanof, die al meer werk voor Ruf records deed.
Terug naar dat openingsnummer Hanging Loose. Heerlijke upbeat bluesy soul met voortreffelijk sologitaar werk van Laura Chavez. Hoogtepunten van deze gevarieerde cd zijn behalve dit nummer Devil May Dance Tonight (prachtige songwriting; “Je moet tussen de regels lezen om te begrijpen waar ik het over heb” aldus Ina Foster) en Don’t Hurt Me Now dat geïnspireerd is door het werk van Peter Green in de tijd dat hij in Fleetwood Mac speelde.

Op Nina Simone’s I Want A Little Sugar In My Bowl na, zijn alle nummers door haarzelf geschreven met Tomi Leino met wie ze de muziek schreef. Alle teksten zijn zeer persoonlijk en dat maakt dat de cd authentiek klinkt. Ze wilde één cover op de plaat en dat is een van favoriete nummers van haar moeder geworden. Bovendien is Nina Simone één van haar idolen.
Het is bemoedigend dat jonge talenten zoals Ina Forsman die voortborduren op het werk van grootheden als Aretha Franklin, Sam Cooke, Donny Hathaway en zoals reeds genoemd Peter Green, en daardoor dit genre levend houden of beter gezegd er iets aan toevoegen.

Kortom: Ina Forsman overtuigt volledig met deze uitstekende cd. Ze heeft alles in zich om een heel grote ster aan het soul blues firmament te worden. Absolute aanrader!

Tracklist:
01. Hanging Loose
02. Pretty Messed Up
03. Bubbly Kisses
04. Farewell
05. Don’t Hurt Me Now
06. Talk To Me
07. Now You Want Me Back
08. Devil May Dance Tonight
09. Before You Go Home
10. No Room For Love
11. I Want A Little Sugar In My Bow

Website: Ina Forsman

Noot:
Op 19 januari a.s. besteedt Jan Marius in zijn radioprogramma Purple Haze op RTV Katwijk aandacht aan deze cd en is er ook een interview met Ina Forsman horen.

 


Ook op Blues Magazine ...