Elvis - If I Can Dream

If I Can Dream – Elvis Presley With The Royal Philharmonic Orchestra
Release datum: 30 oktober 2015. Sony Music

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

The King of Rock ’n Roll is al ruim 38 jaar dood, maar de discussie over zijn ‘nieuwe’ album met The Royal Philharmonic Orchestra was de afgelopen maanden bijzonder levendig. ‘Je rommelt niet met de originele opnames van Elvis’ was een terugkerende klacht. ‘De nummers klinken juist eigentijds en het is een manier Elvis weer onder de aandacht te brengen’ was het oordeel van de voorstanders. Beide partijen hebben een punt.

De zang van Elvis is op If I Can Dream geïsoleerd van de oorspronkelijke opnamen, voorzien van nieuwe arrangementen en wordt nu ondersteund door The Royal Philharmonic Orchestra. Het album is opgenomen in de Abbey Road Studio’s in Londen door producenten Don Reedman en Nick Patrick. De plaat bevat 14 tracks: de deluxe edition heeft 3 extra tracks (Anything That’s Part Of You, What Now My Love en Heartbreak Hotel). Op If I Can Dream staan duetten met Michael Bublé (Fever) en het Italiaanse opera pop trio Il Volo (It’s Now or Never). Rock and Roll Hall of Fame gitarist Duane Eddy levert een bijdrage in Bridge Over Troubled Water en An American Trilogy.

If I Can Dream – Elvis Presley With The Royal Philharmonic Orchestra is niet het eerste album waarop nummers opgenomen door Elvis gespeeld door een orkest te horen zijn. Symphonic Elvis bijvoorbeeld uit 1996 had het Memphis Philarmonic dat nummers van Elvis deed. Ook zijn er platen verschenen waarbij de zang van Elvis voorzien werd van een nieuwe backing: het album Guitar Man bijvoorbeeld uit 1981 waar Felton Jarvis, oud producer van Elvis, nieuwe overdubs toevoegde aan nummers. Of, recenter, de remix van A little less conversation door Tom Holkenborg a.k.a. JXL/Junkie XL. En natuurlijk Elvis – The Concert, waarbij zijn oud-bandleden live meespeelden met de zang van Elvis, een tour die de hele wereld over is geweest.

Hoe goed is If I Can Dream? “This would be a dream come true for Elvis” zei Priscilla Presley over de release. Maar is het ook een droom die uitkomt voor de luisteraar? Ja. Maar ook nee. Eerst het positieve. Hulde voor de producers dat ze ook relatief onbekend werk van Elvis op de release hebben gezet. And the Grass Won’t Pay No Mind, Anything Thats Part Of You en There’s Always Me zijn pareltjes die zelden tot nooit op greatest hits verzamelingen verschijnen. De arrangementen op deze nummers zijn dik in orde. Ook mooi: How Great Thou Art – dat in de originele versie een in mijn ogen te sacrale sfeer heeft – heeft een voller geluid gekregen en heeft door het koor een geweldige klankkleur. Zelfs de nummers die ik in de 35+ jaar dat ik Elvis-fan ben nooit helemaal heb kunnen waarderen – It’s Now or Never, Burning Love en Love Me Tender – klinken acceptabeler om naar te luisteren. Bridge over Troubled Water wijkt niet veel af van het origineel, maar heeft een mooie, ingetogen bijdrage van Duane Eddy op gitaar.

Nee, het is geen droom die uitkomt, want sommige nummers zijn juist ‘kapotgemaakt’ door de nieuwe arrangementen. Steamroller Blues, een smerige blues met fijn gitaarwerk door James Burton heeft alle kracht van het origineel verloren. In the Ghetto, oorspronkelijk een kaal nummer met spaarzame begeleiding, klinkt hier te overgeproduceerd, een euvel waar An American Trilogy ook aan lijdt. Ronduit slecht klinkt What Now My Love. Elvis’ stem is veel te dun en juist dit nummer was gebaat geweest bij een rijker arrangement. Fever is aardig, maar niet bijzonder. Can’t Help Falling in Love had in de oorspronkelijke versie al een uitstekend arrangement; de versie op de release is zwakker dan het origineel.

Eindconclusie: voor- én tegenstanders van dit album hebben beide gelijk. Er staan prachtige nummers op in prima, nieuwe arrangementen. Hulde ook om minder bekende nummers te gebruiken. Daarentegen werken niet alle nummers en zijn de nieuwe arrangementen ronduit zwak of maken ze een nummer kapot. Gelukkig kun je nummers skippen waardoor er genoeg moois overblijft.

Tip als je het album koopt: ga voor de Amerikaanse pressing met op de cd-hoes Elvis in de Western Recorders Studio in juni 1968. De Engelse pressing is afschuwelijk met een gephotoshopte Elvis zwevend boven het The Royal Philharmonic Orchestra.

1. Burning Love 3:31
2. It’s Now or Never (featuring Il Volo) 3:18
3. Love Me Tender 3:26
4. Fever (featuring Michael Bublé) 4:26
5. Bridge over Troubled Water 4:37
6. And the Grass Won’t Pay No Mind 3:41
7. You’ve Lost That Loving Feeling 4:00
8. There’s Always Me 2:21
9. Can’t Help Falling in Love 3:19
10. In the Ghetto 3:13
11. How Great Thou Art 3:08
12. Steamroller Blues 3:10
13. An American Trilogy 4:33
14. If I Can Dream 3:12

Extra tracks op Deluxe edition
15. Anything That’s Part Of You
16. What Now My Love
17. Heartbreak Hotel

Website: https://elvisthemusic.com/


Ook op Blues Magazine ...