Foto Recensie: Ibrahim Maalouf - S3NS

Ibrahim Maalouf – S3NS
Format: CD – LP – Digital / Label:
V2 Records
Releasedatum:
27 september 2019

Tekst: Jurgen Bakker

Trompettist Ibrahim Maalouf is geboren in Libanon en opgegroeid in Frankrijk. Maar zijn stamboom reikt nog verder over de aardbol. Een passage in een boek van zijn oom Amin Maalouf vertelt hem dat enkele voorouders zich hebben gevestigd in Cuba. Met de hulp van een aantal Cubaanse gastmuzikanten, probeert Ibrahim op zijn elfde album ‘S3NS’ zijn Latijns-Amerikaanse roots te ontdekken.

De Latijns-Amerikaanse invloeden vormen de rode draad en je vindt ze terug in zowel de muziek als de titels en geluidsfragmenten. Het eerste nummer Una Rosa Blanca is geïnspireerd op het gelijknamige gedicht van de Cubaanse dichter José Martí en bevat een deel van de speech die Obama gaf in Havana waarin hij het gedicht aanhaalt.
Gebrayel is vernoemd naar de oom van Ibrahim’s opa, een van zijn voorouders die naar Cuba is verhuisd. Maar het meest indrukwekkende nummer op het album is Radio Magallanes. De titel refereert naar het radiostation waar toenmalig president van Chili Salvador Allende in 1973 zijn laatste speech gaf, enkele momenten voor zijn dood. Terwijl op de achtergrond de coup van het Chileense leger hoorbaar is, spreekt Allende nog eenmaal het volk toe. Maalouf heeft een deel van deze speech in het nummer verwerkt en dat geeft de muziek een zware lading mee. Muzikaal begint het klein en onheilspellend, maar na de speech breekt de muziek open als een gigantische onweerswolk. Een overdonderend stuk muziek waarbij Maalouf angst, geweld, en emotie je oren in blaast.
Al experimenterend met het Latin genre, vergeet Maalouf gelukkig niet zijn eigen identiteit. Zoals hij wel vaker in zijn muziek doet, worden ook nu genres met elkaar verweven tot een geheel. Hierdoor valt er voor de luisteraar in elk nummer genoeg te ontdekken. Het nummer S3NS is bijvoorbeeld gebaseerd op een clave, een veelgebruikt ritme in Latin muziek. Voorganger Happy Face daarentegen neigt met zijn rechttoe rechtaan beat en ‘dikke riff’ naar het rockgenre.
Op Na Na Na wordt jazz plotseling omgetoverd tot een soort industriële funk, terwijl op NEGU de jazzvibe terechtkomt in een stroomversnelling van disco. De muziek wordt toegankelijk gemaakt doordat elk nummer tenminste één centrale melodielijn heeft. Rondom deze melodie creëert Maalouf genoeg ruimte om zijn virtuositeit op de trompet te demonstreren.

Dit album is dus niet alleen voor jazz of Latin puristen. Elk nummer op ‘S3NS’ heeft zijn eigen geluid en vertelt zijn eigen verhaal. Gespeeld door een getalenteerde groep muzikanten onder leiding van Ibrahim Maalouf. Vol met techniek, melodie, emotie en een mix van stijlen is het een album dat niet snel verveelt.


Tracklist:
01. Una Rosa Blanca
02. Happy Face
03. S3NS
04. Harlem
05. Na Na Na
06. NEGU
07. Gebrayel
08. All I Can’t Say
09. Radio Magallanes

Website: Ibrahim Maalouf

Tour:
09.11 – Rockit, Groningen
10.11 – Paradiso, Amsterdam
11.11 – TivolliVredenburg, Utrecht


Ook op Blues Magazine ...